10 tavallista työntekijää paljastaa palkkansa – liittymämyyjä Berkan tienaa yli 6 000 euroa kuussa ja kertoo nyt, tuleeko hän palkalla toimeen
Kuinka paljon siivoojat, ruokalähetit, pikaruokaravintoloiden työntekijät, kaupan kassat sekä puhelin- ja liittymämyyjät oikeasti tienaavat? Selvitimme duunarien palkat – ja mitä he ajattelevat ansioistaan.
Ruokalähetti Ilona (ylhäällä vas.), siivoojat Sanna ja Salla, liittymämyyjä Berkan, kaupan kassa Agnes, puhelinmyyjät Ricardo ja Teija sekä pikaruokaravintolan työntekijä Soheila kertovat, kuinka paljon saavat palkkaa. Kuva: Haastateltavien Albumit
Tilastokeskuksen mukaan noin kolmasosa kaikista maamme työllisistä on suorittavaa työtä tekeviä työntekijöitä. Tähän joukkoon lukeutuvat esimerkiksi kaupoissa sekä palvelu- ja kiinteistönhuoltoaloilla työskentelevät työntekijät eli duunarit.
Ilman duunareita yhteiskuntamme ei pyörisi. Siitä huolimatta duunarityötä ei aina arvosteta yhtä paljon kuin korkeakoulututkintoa vaativia asiantuntijatöitä.
Me Naiset on haastatellut kymmeniä eri alojen ammattilaisia, jotka ovat kertoneet avoimesti palkkansa. Koostimme tähän juttuun kymmenen duunarin tarinat. He kertovat, kuinka paljon tienaavat ja onko palkka riittävä.
Siivoojat
1. Kuinka paljon saat palkkaa?
Sanna: Kuukausipalkkani on 2 095 euroa. Lisäksi teen luottamusmiehen ja työsuojeluvaltuutetun tehtäviä, joista saan kummastakin 77 euroa kuussa eli yhteensä palkan päälle tulee näistä tehtävistä 154 euroa kuussa.
Salla: Työskentelen tuntipalkalla, 11,24 euroa per tunti. Teen töitä kello 12–20 välillä, joten palkkaani ei tule mitään lisiä.
2. Minkä verran palkasta jää käteen kuussa?
Sanna: Palkasta jää kuukaudessa käteen yhteensä noin 1 650 euroa.
Salla: Kuukaudessa minulla jää palkasta – sekä nyt saamastani sairauspäivärahasta – käteen yhteensä 1 200 euroa verojen ja vähennysten jälkeen.
3. Onko palkka mielestäsi linjassa työn raskauden kanssa?
Sanna: Ei ole. Työtä tehdään usein tiukassa aikataulussa, ja työ on fyysisesti raskasta ja kuluttavaa.
Salla: Ei. Palkka ei tosiaan vastaa sitä työn määrää ja tekemistä, mitä kaikkea tulee tehtyä. Itse muilta aloilta siivoustyöhön vaihtaneena työn ja tekemisen määrä yllätti.
Säästöön ei ole jäänyt 20 vuodessa mitään.
4. Kuinka hyvin palkalla tulee toimeen?
Sanna: Kun jakaa kulut puolison kanssa, tulee toimeen ihan kohtuullisesti. Säästöön ei ole jäänyt 20 vuodessa mitään. Siihen toivoisin muutosta: toisi turvaa, kun palkasta jäisi jotain pahan päivän varalle.
On kauhea ajatus, että moni siivooja, joka asuu yksin tai on yksinhuoltaja, ei mitenkään pärjää palkallaan ilman yhteiskunnan tukia, vaikka työskentelisikin täysipäiväisesti.
Salla: Tänä talvena olen elänyt kädestä suuhun. Kaikki mikä tilille on tullut, on myös mennyt.
Lue lisää: Siivoojat Salla, 23, ja Sanna, 43, paljastavat palkkansa
Kaupan kassat
Emilian (vas.) ja Agneksen mielestä parasta työssä on asiakkaiden kanssa jutustelu. Kuva: Haastateltavien Albumit
Helsinkiläinen Agnes Roos, 25, on työskennellyt Alepassa yli neljä vuotta.
Joensuussa asuva Emilia Penne, 23, työskentelee paikallisessa Salessa terveydenhoitajaopintojensa ohella.
1. Kuinka paljon tienaat kuussa? Paljonko palkasta käteen verojen ja vähennysten jälkeen?
Agnes: Tuntipalkkani on 13,19 euroa. Verojen jälkeen käteen jää kuukausittain 1 700–1 800 euroa, joskus hieman enemmän ja joskus vähemmän.
Lisät vaikuttavat palkkaan paljon. Viime palkasta lisiä oli 400 euroa, joka oli melkein neljäsosa palkastani. Parhaita ovat lauantain iltavuorot, jolloin tuntipalkka on lisien kanssa lähemmäs 20 euroa, ja tietenkin sunnuntaivuorot, kun on tuplapalkka.
Emilia: Tuntipalkkani on 12,61 euroa. Riippuu kuukaudesta, mutta yleensä tienaan opintojen ohella 1 000–1 200 euroa kuussa. Kesällä, kun teen enemmän töitä, käteen jää maksimissaan 1800–1900 euroa kuukaudessa.
3. Onko palkka mielestäsi linjassa työn raskauden kanssa?
Agnes: Mielestäni ei. Esimerkiksi koko kaupasta vastuussa olevan työntekijän vastuulisä on vain 50 senttiä tunnilta. Siihen nähden mitä kaikkea vastuuvuoron aikana voi tapahtua, tämä on todella pieni korvaus – vastuuvuorossa oleva pyörittää tavallaan koko kauppaa.
Lisäksi meillä on puolen tunnin palkaton ruokatauko, jonka aikana saattaa joutua tekemään töitä. Joskus hommien lomassa jää myös lyhyet tauot pitämättä, koska on vaan niin paljon hommaa ja tulee huono omatunto, jos jotain jää tekemättä.
Tällä alalla ei mielestäni kannata olla tuntipalkalla päivätöissä.
Emilia: Jos tekee aamuvuoroja, joista ei saa paljon lisiä, niin ei todellakaan. Tällä alalla ei mielestäni kannata olla tuntipalkalla päivätöissä. Yksin työskennellessä vastuu kaupasta on suuri.
Iltalisien ja viikonloppulisien kanssa palkka on ihan linjassa työnkuvan kanssa. Pyrin ottamaan vuoroja, joista saa mahdollisimman paljon lisiä. Sunnuntain iltavuoro on lisien kannalta paras, kun yhden päivän aikana tienaa noin 200 euroa.
3. Tuleeko palkalla toimeen?
Agnes: Olen tullut toimeen ihan hyvin. Välillä kuun lopussa ennen palkkapäivää tekee tiukkaa. Joskus kun töitä on tehnyt vähemmän tai lisiä ei tule niin paljon, palkka saattaa olla pienempi, esimerkiksi 1 500 euroa. Silloin pitää katsoa tarkasti laskujen eräpäivät ja vähän taktikoida, mitkä voi jättää seuraavalle kuulle.
Emilia: Kyllä tällä tulee toimeen, mutta opintojen ohella töitä tehdessä ei tässä liiemmin kalliita juttuja ostella eikä hirveästi juhlita. Kaupan alalla on mahdotonta tienata niin, että pärjäisi hyvin tekemällä vain päivätyötä. Siksi hakeudun itse pois alalta ja opiskelen terveydenhoitajaksi.
Liittymämyyjä
Liittymämyyjä Berkan tienaa bruttona noin 6 000 euroa kuussa. Hän tavoittelee 10 000 euron bruttopalkkaa. Kuva: Berkanin Albumi
Berkan Daltaban, 22, meni lukiosta suoraan töihin liittymämyyjäksi DNA:lle. Hän työskentelee noin 150 tuntia kuukaudessa, keskimäärin 7,5 tuntia päivässä.
1. Kuinka paljon tienaat kuukaudessa?
Berkan: Palkka vaihtelee hyvin paljon, ja kehittyy koko ajan, kun myynnistä oppii enemmän. Saan kiinteää tuntipalkkaa 7 euroa tunnissa. Lisäksi tuntipalkkaan vaikuttavat iltalisät ja sunnuntaivuorot. Eniten palkkaa kerääntyy provisioista, joiden suuruus vaihtelee kuusta riippuen 2 500–5 000 euron välillä.
Joinakin kuukausina tienaan 4 000 euroa, toisina 9 000 euroa. Keskimääräinen kuukausipalkkani on ollut yli 6 000 euroa. Vähennysten ja verojen jälkeen palkasta jää käteen noin 4 000 euroa.
2. Onko palkka mielestäsi linjassa työn raskauden kanssa?
Berkan: Työ on erittäin raskasta henkisesti, sillä töitä pitää osata tehdä paineen alla ja olla koko ajan skarppina, jos haluaa saada myyntiä ja provikkaa. Monille tulee burn out. Kaikki myyjät eivät ole niin skarppina koko ajan ja saattavat viettää enemmän aikaa taukohuoneessa. Se näkyy tietenkin myös palkassa, kun provikkaa ei tule.
Lähivuosien tavoitteeni on tienata 10 000 euroa kuukaudessa.
3. Kuinka hyvin palkalla tulee toimeen?
Berkan: Palkalla tulee ihan hyvin toimeen. Mitä enemmän tienaan, samaa tahtia kasvavat haaveeni ja standardini. Lähivuosien tavoitteeni on tienata 10 000 euroa kuukaudessa.
Lähde: IS.