Inflaatio kiihtyi 7 prosenttiin toukokuussa – kovin tahti yli 30 vuoteen

Polttoaineiden lisäksi rajussa nousussa on myös ruuan hinta.

Bensapistoolit.
Bensiini on kallistunut viime aikoina roimasti. Kuva: Mikko Koski / Yle

STT

14.6. 08:47 • Päivitetty 14.6. 09:18

Kuluttajahintojen nousu on jatkanut kiihtymistään. Toukokuussa inflaatio oli 7,0 prosenttia, kertoo Tilastokeskus. Tahti on noussut selvästi huhtikuusta, jolloin inflaatio oli 5,7 prosenttia.

Sähkön ja polttoaineiden kallistuminen kiihdytti kuluttajahintojen nousua. Kovaa nousua todettiin myös omakotitalojen peruskorjauskustannuksissa.

Hintojen kuukausimuutos oli 1,3 prosenttia, mikä johtui muun muassa bensiinin kallistumisesta. Tilastokeskuksen kokeellisen viikkotilaston mukaan bensiinin keskihinta oli toukokuun ensimmäisellä viikolla 2,21 euroa ja dieselin 2,24. Viime viikolla lukemat olivat 2,53 ja 2,34.

Tilastokeskuksen luokituksessa hyödykeryhmä liikenteessä hinnat nousivat vuositasolla 14,45 prosenttia.

Keskimääräistä enemmän kallistuivat myös ruoka ja alkoholittomat juomat, joiden hintojen vuosimuutos oli yli yhdeksän prosenttia.

“On todennäköistä, että inflaatio jatkaa vielä kiihtymistä”

Keskuskauppakamarin pääekonomisti Jukka Appelqvist huomautti Twitterissä(siirryt toiseen palveluun), että edellinen kerta, kun Suomen inflaatioluku alkoi seitsemällä, nähtiin helmikuussa 1990. Hän ennakoi, että inflaation kiihtyminen jatkuu.

– Merkittävin inflaatioajuri oli jälleen bensiinin kallistuminen, mutta hintojen nousu oli toukokuussa laaja-alaista. Valitettavasti ei vaikuta todennäköiseltä, että inflaation kiihtyminen olisi vielä pysähtymässä. Yritykset kohtaavat tällä hetkellä merkittäviä kustannuspaineita, joita pyritään mahdollisuuksien mukaan siirtämään eteenpäin asiakkaille lähikuukausina. Siksi on todennäköistä, että inflaatio jatkaa vielä kiihtymistä toistaiseksi, Appelqvist kirjoitti.

Työmarkkinoilla on nyt kireä tilanne, joka tuo nostetta palkkaliukumiin yhdessä kunta-alan korotusratkaisun kanssa. Työttömyysaste on alle ns. tasapainotyöttömyyden, joka pitää inflaation kiihtymistä vakaana.

– Suomessa ei ole koskaan vertailukelpoisen historian aikana ollut yhtä paljon avoimia työpaikkoja suhteessa työttömien määrään. Juuri nyt vallitsevatkin monella mittarilla työnhakijan markkinat, kun yritykset joutuvat kilpailemaan työvoimasta, mikä lisää sekin palkkapaineita, Appelqvist arvioi.

“Ansiotaso ei pysy nyt perässä”

Hypon ekonomisti Juho Keskinen totesi kommentissaan, että monille tämänhetkinen hintojen nousu on ennennäkemätöntä.

– Ansiotaso ei pysy nyt perässä ja ostovoima heikkenee. Kun asuntojen hinnat nousevat kolmea prosenttia, tarkoittaa se itse asiassa niiden halpenemista, sillä yleinen hintataso nousee yli tuplasti nopeammin.

Asuntolainojen korkomenot eivät ole vielä ehtineet nousta kovin monilla kotitalouksilla, vaikka euriborkorot ovat nousseet tuntuvasti ja kivunneet miinusvuosien jälkeen plussan puolelle. Suomen Pankin mukaan esimerkiksi 12 kuukauden euriborkorko on nyt 0,68 prosenttia, kun se vuoden alussa oli vielä – 0,5 prosenttia.

Isännöitsijät raportoivat selvästi kallistuneista korjausurakoista, jotka vetävät taloyhtiöiden korjauskuluja nousuun.

– Kattoremonttien hinnat ovat kivunneet liki 12 prosentilla ja putkiremontitkin kallistuivat yli 11 prosentilla. Hankkeisiin ei välttämättä ole samalla tavalla varaa, kun materiaali- ja energiakustannukset nousevat. Rahoitus eriytyy entisestään riskien kasvaessa ja korjausvelka jatkaa kasvuaan, Keskinen summaa.

Euroalueen inflaatio oli toukokuun ennakkotietojen mukaan peräti 8,1 prosenttia. Viralliset hintatiedot julkistetaan perjantaina.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »