Timo Soini väläyttää paluuta: ”Jos lähden, lähden voittamaan”

Timo Soinin mielestä erimielisten pitäisi jatkossakin mahtua keskustelemaan samoihin pöytiin.
Timo Soinin mielestä erimielisten pitäisi jatkossakin mahtua keskustelemaan samoihin pöytiin.

Timo Soinin mielestä erimielisten pitäisi jatkossakin mahtua keskustelemaan samoihin pöytiin. ELLI HARJU

Elli Harju

elli.harju@iltalehti.fi

Pori on täyttynyt tällä viikolla poliitikoista, entisistä ja nykyisistä. Myös politiikasta muutaman vuoden poissa pysytellyt Timo Soini saapui Poriin.

Soini kertoo suostuneensa Suomi-areenaan yhteen paneelikeskusteluun. Tiistaiaamuna järjestetty keskustelu käsitteli Suomen metsiä.

– Tämä oli liian hyvä tilaisuus, kun pääsi Ville Niinistön kanssa. Mehän olimme ne Jekyll ja Hyde. Ajattelimme, että emme enää koskaan kohtaa missään paneelissa, Soini sanoo hyväntuulisena.

Soini muistelee heidän olleen viimeksi ehdolla samoissa vaaleissa viisi vuotta sitten järjestetyissä kuntavaaleissa. Vihreiden Niinistö on nykyisin Euroopan parlamentissa.

– Koitan pysyä ulkopuolella, kun se johtaa aina kyselyihin, onko Soini lähdössä politiikkaan, hän sanoo nauraen.

Ensi kevään eduskuntavaaleista Soini sanoo, että ei ole lähdössä ehdolle.

Tänä keväänä Soini sanoi kuitenkin julkisesti, että seuraavat eurovaalit pyörivät mielessä. Entisen ulkoministerin ajatukset pyörivät selkeästi maailmantilanteessa.

– Pitää katsoa, mikä tilanne on kahden vuoden päästä. Veikkaan, että se on aika paljon huonompi. Pidän kyllä ammattitaidon yllä kaiken varalta. Jos lähden, lähden voittamaan. En lähde lämpimikseni, hän sanoo nyt.

”Potkukelkalla otsan yli”

Soini kertoo viime aikoina lomailleensa. Heinäkuun alussa hän oli vaimonsa kanssa Italiassa Gardalla. Juhannuksena hän kävi raveissa Kokemäellä, ja myöhemmin kesällä kuninkuusraveissa ”täytyy käväistä”.

Soini kertoo kesäkuulumisistaan, mutta vaihtaa puheen pian politiikkaan.

Hän sanoo, että neljä vuotta eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajana ja neljä vuotta ulkoministerinä johtivat siihen, että seuraa kansainvälistä tilannetta. Hän kommentoi erityisesti Nato-prosessia.

– Tällaistahan ei tietenkään virassa olevana ulkoministerinä voi sanoa Turkista, mitä nyt sanon: se on minulle suuri pettymys. Me olemme Turkin kanssa tehneet hyvää yhteistyötä rauhanvälityksessä ja monessa muussa, ja se ottaa meidät oman asiansa keppihevoseksi. Se on todella ikävä asia.

Soini sanoo, että Turkin kanssa ”basaari on joka kokouksessa pystyssä”.

– Meidän istuvan tasavallan presidentin tunnen sen verran hyvin, että näytti, että olisi potkukelkalla ajeltu otsan päältä, niin syvä oli uurre. Ei hänenkään fiiliksiään tarvitse arvailla, kun miehen tuntee, Soini sanoo ja nauraa.

– Jos Nato on Pohjois-Atlantin puolustusliitto, niin fokus on aika huono, kun ajattelee, mistä Naton pitäisi puhua. Ihan jostain muista asioista kuin mitä Turkki sinne tuo.

Turkki on saanut tuotua etenkin terrorismin torjunnan Naton agendalle tänä kesänä samalla, kun se on jarruttanut Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyysprosesseja.

Miksi palaisi politiikkaan?

Soini täytti juuri 60 vuotta. Hän sanoo, että on ollut jo politiikassa joka paikassa. Täytyy olla aika suuri houkutin, että menen sinne takaisin, hän sanoo. Olennaisin kysymys hänestä kuitenkin on, onko hänellä annettavaa.

– Koko ajan odotan, että Suomesta löytyisi joku, mies tai nainen, joka täyttäisi kraatterin, joka mielestäni on olemassa. Mutta ei näytä olevan. Ei tämän maan niin kyvyistä vapaan pitäisi olla.

– Siinä on hirveän iso tila perussuomalaisten, kristillisten ja keskustan välissä. 30 prosenttia, ei tarvitsisi kuin ottaa. Jos joku osaisi. Miksei osaa. Minä otin aikoinaan jytkyn, kahteenkin kertaan.

Hän sanoo pelkäävänsä, että ihmiset menettävät uskonsa siihen, että äänestämällä voi vaikuttaa.

– En halua ketään moittia, se ei ole minun tehtävä, mutta tämä näyttää huonolta, siltä, että osa ihmisistä ei lähde enää äänestämään. Moni nykypoliitikko ei puhu enää niin, että kansa ymmärtää.

Jos hän lähtisi ehdokkaaksi, puolueen osalta hän sanoo, että on Korjausliikkeen jäsen.

– Olen siinä ja aion ollakin. Täytyy katsoa saako se jonkun eduskuntaan.

– Joka jakso, kun jotain sanon, kysytään, miten Soini noin sanoi. Kai minut nyt tunnetaan 30 vuoden ajalta, en minä kysele lupia mitä mieltä olen asioista. Ihan kuin ei saisi olla joistain asioista eri mieltä, Timo Soini sanoo Ylen Jälkiviisaat -ohjelmasta, jossa aloitti keväällä panelistina.
– Joka jakso, kun jotain sanon, kysytään, miten Soini noin sanoi. Kai minut nyt tunnetaan 30 vuoden ajalta, en minä kysele lupia mitä mieltä olen asioista. Ihan kuin ei saisi olla joistain asioista eri mieltä, Timo Soini sanoo Ylen Jälkiviisaat -ohjelmasta, jossa aloitti keväällä panelistina.

– Joka jakso, kun jotain sanon, kysytään, miten Soini noin sanoi. Kai minut nyt tunnetaan 30 vuoden ajalta, en minä kysele lupia mitä mieltä olen asioista. Ihan kuin ei saisi olla joistain asioista eri mieltä, Timo Soini sanoo Ylen Jälkiviisaat -ohjelmasta, jossa aloitti keväällä panelistina. ELLI HARJU

Kohu Ylen Jälkiviisaista

Soini on tänä keväänä ollut jälleen enemmän julkisuudessa. Hän lähti Ylen Jälkiviisaat -keskusteluohjelman vakiopanelistiksi ja näin ollen esiintyy säännöllisesti.

Nimityksen jälkeen panelisti Maryan Abdulkarim lähti ohjelmasta. Hän kertoi, että Soini perussuomalaisten vuoden 2011 vaalivoiton jälkeen rasistiset puheet ja teot arkipäiväistyivät. Abdulkarimin mukaan hän ei voisi istuessaan samassa ohjelmassa ilmaista, ettei hyväksy Soinin toimintaa.

Soini sanoo, että jos on itse jotakuta loukannut, hän pyytää anteeksi, mutta hänestä on huono kehitys, että samoissa pöydissä ei mahduta istumaan.

– Jos ihmiset eivät saa olla jotain mieltä laillisesti, he menevät netteihin ja verkottuvat ja radikalisoituvat siellä.

Hän sanoo itse pystyneensä olemaan aina samassa pöydässä erimielisten kanssa, esimerkiksi Ville Niinistön tai Rosa Meriläisen kanssa, jonka kanssa ei ”ikinä ollut samaa mieltä mistään”.

– En minäkään edellytä, että joku, joka on toista mieltä, muuttaa minun takiani mielipidettä. Pitäköön mielipiteensä. Tästä olen huolissani, tästä sietokyvystä.

Lähde https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/17cc9b9f-b423-4bf1-9bff-376a8f74809b

Leave a Reply

Translate »