Vantaalla on paikka, jossa kissoista tehdään radio­aktiivisia – hoidon jälkeen kissan jätökset voivat säteillä viikkojen ajan

Harvinaista radiojodihoitoa annetaan kissoille Suomessa vain kahdella klinikalla. Hoito tekee kissoista radioaktiivisia.

Eläinklinikka ei voi antaa radiojodihoitoa ilman Säteilyturvakeskuksen (Stuk) myöntämää turvallisuuslupaa. Vantaan Tammiston Evidensia sai luvan vasta toisena klinikkana Suomessa.

Eläinklinikka ei voi antaa radiojodihoitoa ilman Säteilyturvakeskuksen (Stuk) myöntämää turvallisuuslupaa. Vantaan Tammiston Evidensia sai luvan vasta toisena klinikkana Suomessa. KUVA: ANNA VALLI / HS

Satu Pajuriutta HS

13:18 | Päivitetty 13:49

https://dynamic.hs.fi/2022/paikalliset/index.html?id=3&ri=dynamic&riId=rikaste-e5c83b38-02f5-46aa-be4c-0528d36f76ac&riDesc=HS+Vantaa+-juttujen+alkuvinjet&riSrc=hennibot&riType=logo

VANTAALLE on tänä keväänä avattu paikka, jossa kissat voivat saada radiojodihoitoa. Tammistossa eläinsairaala Evidensiassa annettava hoito tekee kissoista radioaktiivisia.

Radiojodihoitoa annetaan kissoille, joilla on kilpirauhasen liikatoiminta.

Tätä ennen vastaavaa hoitoa on saanut vain tamperelaiselta Vet4Cat-kissaklinikalta.

Eläinklinikka ei voi antaa radiojodihoitoa ilman Säteilyturvakeskuksen (Stuk) myöntämää turvallisuuslupaa. Vantaan ja Tampereen klinikat ovatkin ainoita paikkoja, joilla on Stukin lupa antaa kyseistä hoitoa.

Vantaan Tammistossa sijaitsevassa Evidensia-eläinsairaalassa on annettu kissoille radiojodihoitoa toukokuusta alkaen.

Vantaan Tammistossa sijaitsevassa Evidensia-eläinsairaalassa on annettu kissoille radiojodihoitoa toukokuusta alkaen. KUVA: ANNA VALLI / HS

ELÄINLÄÄKÄRI Karoliina Autio Evidensiasta kertoo, että kilpirauhasen liikatoiminta eli hypertyreoosi on melko yleinen vanhempien kissojen sairaus.

”Jopa 10 prosenttia yli 10-vuotiaista kissoista sairastaa kilpirauhasen liikatoimintaa.”

Aineenvaihduntasairauden oireita ovat muun muassa lisääntynyt ruokahalu, laihtuminen, oksentelu, ripuli, lisääntynyt juominen ja pissaaminen ja muutokset käytöksessä.

Kissojen kilpirauhasen liikatoimintaa voi hoitaa neljällä tavalla: tiukalla ruokavaliolla, lääkkeillä, leikkauksella tai radiojodihoidolla. Radiojodihoidossa säteilyllä tuhotaan liiallisesti toimiva kilpirauhaskudos.

RADIOAKTIIVINEN JODI PISTETÄÄN kissan ihon alle. Hoito tekee kissan radioaktiiviseksi. Tämän takia se on eristettävä toimenpiteen jälkeen.

Pistoksen jälkeen kissa jää klinikalle eristykseen jodin aktiivisuudesta riippuen noin 4–7 vuorokaudeksi. Tänä aikana klinikan työntekijät käyvät antamassa kissalle ruokaa ja juomaa ja seuraavat sen vointia.

Kun säteilyn annosnopeus eli säteilyannoksen määrä aikayksikköä kohden on laskenut alle sallitun rajan, radiojodihoidon saaneen kissan saa kotiuttaa.

Kissa on kotiutuessaan kuitenkin vielä radioaktiivinen, joten kotona on noudatettava säteilysuojeluohjeita.

Kissaa ei saa kotiutumisen jälkeen kahteen viikkoon päästää ulos. Myös läheistä kontaktia kissan kanssa on vältettävä kahden viikon ajan. Kissaa ei siis saa esimerkiksi silitellä sylissä. Kissaa ei voi myöskään päästää nukkumaan samaan huoneeseen.

Jos omistaja asuu yksiössä, voi siirtyä itse pariksi viikoksi muualle majoittumaan ja käydä vain ruokkimassa kissan ja siivoamassa sen hiekkalaatikon.

OULULAISEN Niina Keräsen noin 12-vuotias Titta-kissa sai radiojodihoitoa toukokuun lopussa Vantaalla.

Keränen päätyi Vantaalle siksi, että Keräsen vanhemmat asuvat tilavassa talossa Espoossa. Isossa talossa oli hyvä viettää eritysaikaa oli radioaktiivisen kissan kanssa tarvinnut matkustaa usean tunnin junamatkaa Ouluun.

”Klinikalta pääsyn jälkeen Titta oli yhden viikon kokonaan toisessa huoneessa. Toisella viikolla käytin sitä kotipihassa flexihihnassa pari kertaa päivässä.”, Keränen kertoo.

”Olihan se vähän outoa olla ottamatta syliin kissaa. Otin sille mukaan sen lempileluja ja makuupaikan.”

Titta-kissa sai toukokuussa radiojodihoitoa.

Titta-kissa sai toukokuussa radiojodihoitoa. KUVA: NIINA KERÄNEN

HOIDON jälkeen myös kissan jätökset sisältävät jonkin verran radioaktiivista ainetta, joten ne täytyy kerätä kahden viikon ajalta sille tarkoitettuun jäteastiaan. Säteilyturvakeskuksen mukaan kertynyttä jätettä on säilytettävä tämän jälkeen vielä kuusi viikkoa, minkä jälkeen jäte voidaan hävittää tavanomaisena kotitalousjätteenä.

”Eräs asiakkaamme vei kakat kerrostaloasunnostaan säilöön verkkokellarin perimmäiseen nurkkaan, koska siellä käydään harvoin”, Autio kertoo.

Säteilevä kissanhiekka ja jätökset on hyvä laittaa suljettavaan jätepussiin ja jätepussit kannelliseen muovi- tai metalliastiaan. Hyvän säilytysastian kansi voidaan sulkea tiiviisti ja siten, ettei se avaudu vahingossa, Stukista kerrotaan.

SÄTEILY ymmärrettävästi huolettaa ihmisiä, mutta Autio vakuuttaa että oikein toteutettuna kissojen radiojodihoidosta ei ole haittaa ihmisille. Hän muistuttaa, että radiojodihoitoa annetaan jatkuvasti myös ihmisille.

”Ihmispotilaita hoidetaan yli 10-kertaisilla annostuksilla ja he voivat matkustaa julkisilla lyhyitä matkoja hoidon jälkeen”, Autio toteaa.

Lähde https://www.hs.fi/kaupunki/vantaa/art-2000008953649.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »