Osa Suomen merkittävimmästä akateemisen taidemaailman ulkopuolella tehdystä teoskokoelmasta esille Kansallismuseoon – kokkolalaismuseo omistaa yli 600 teosta
Yksi Skandinavian laajimmista yksittäisistä outsider-taiteen kokoelmista on K.H. Renlundin museon hallussa. Osa teoksista nähdään ensi keväänä Helsingissä.
IINA KLUUKERI
Keski-Pohjanmaalla toimivan K.H. Renlundin museon laaja outsider-taiteen kokoelma on herättänyt kansallista kiinnostusta. Outsider-taide on pääosin akateemisen taidemaailman ulkopuolista taidetta, jota tekevät itseoppineet taiteilijat.
Suomen kansallismuseo esitteleekin ensi keväänä museon kokoelmia.
Kokkolalaismuseon kokoelma on yksi merkittävimpiä yksittäisiä alan kokoelmia Skandinaviassa.
– Onneksi kokoelma pääsee viimein kansallisen ja myös kansainvälisen taideyleisön nähtäville. Outsider-genre on maailmalla nousussa, ja taidesijoittajat ovat myös lähteneet sijoittamaan siihen. Tälle on nyt tilausta, uskoo Kokkolan museotoimenjohtaja Kristina Ahmas.
Kaikkiaan kokkolalaismuseon hallussa on tällä hetkellä 600 teosta, lähinnä maalauksia ja pieniä puuveistoksia. Niistä noin 250–300 nähdään Kansallismuseossa ensi toukokuussa.
Lue seuraavaksi:Erityistaide on nousussa – vahva ilmaisuvoima kiehtoo
Odotukset ovatkin korkealla.
– Pääsemme ensimmäistä kertaa kunnolla esittelemään, millaisia teoksia kokoelma sisältää. Tarpeeksi suuren tilan puutteen takia kokoelma ei ole ollut näin laajasti aiemmin esillä. Innolla odotamme, että se tulee nyt laajemman yleisön tietoisuuteen, kertoo Kristina Ahmas.
Kokkolalaismuseo aikookin jatkossa erottautua Suomen yli 300 museon kentässä outsider-taiteella eli nostaa esiin taiteen marginaalia.
Se aikoo profiloitua myös outsider-taiteen museoksi, josta uskotaan olevan vetovoimatekijäksi Kokkolan kaupungille.
– Meillä on jotain, millä erottautua. Tulevaisuutta rakennetaan outsider-taiteen varaan. Siihen tarvitaan kuitenkin näkyvyyttä, uudet tilat kokoelmien esittelemiseen ja lisää työvoimaa, museotoimenjohtaja summaa.
Museo on vuosien varrella saanut merkittäviä kokoelmalahjoituksia keskieurooppalaista naiivia taidetta Saksasta ja Sveitsistä.
Saksalainen galleristipariskunta Werner ja Elke Zimmer lahjoittivat Kokkolaan naiivin taidekokoelmansa vuonna 2020, yhteensä noin 300 teosta. Lisäksi Kokkola on saanut Volker ja Maija Dallmeierin kokoelman deponoituna Kaustisen kunnalta sekä pienempiä lahjoituksia noin 80 teoksen verran.
Saksalainen Diezt Mertin on tehnyt testamenttilahjoituksen museolle. Se sisältää jopa 500 teosta.
Lähde https://yle.fi/uutiset/3-12592315