Kiira vaihtoi tuhannen oppilaan jättikoulusta hetkeksi Syötteen rauhaan ‒ etätyöläisten perheet ihastuivat tunturikouluun

Syötteen kyläkoulu tarjoaa hiihtokeskuksessa vieraileville lapsiperheille mahdollisuuden yhdistää koulunkäynnin, lomanvieton ja etätyöt.

Syötteen koulun oppilaat laskivat vielä huhtikuun lopussa mäkeä välitunnilla.

Uutiset|Koulutus

Suvi Jylhänlehto

Neljä oppilasta asettelee loimilankoja ryijyynsä käsityötunnilla. Opettaja Mari Laakkosella on hyvin aikaa opastaa jokaista erikseen. Välituntia vietetään tunturimaisemassa pulkkaillen ja lounasta syödään hotellin ravintolassa.

Neljäsluokkalainen Kiira Gärding Kempeleestä sai mahdollisuuden tutustua kahden päivän ajan Pudasjärven Syötteellä pienen tunturikoulun arkeen, kun hänen perheensä vietti pidennettyä pääsiäistä mökillään viereisessä kylässä Naamangassa.

Kiira käy Kempeleessä Ylikylän yhtenäiskoulua, jossa on yli tuhat oppilasta. Hänen luokallaan on 24 oppilasta, kun taas Syötteen koulua käy yhteensä 18 oppilasta.

”Tunturikoulussa oli helpompi keskittyä, kun on pienet luokat. Kävisin koulua mieluummin siellä”, hän sanoo valtavan koulunsa pihalla koulupäivän päätteeksi.

10-vuotias Kiira Gärding käy normaalisti Ylikylän yhtenäiskoulua Kempeleessä. Pääsiäisen molemmin puolin hän opiskeli kaksi päivää Syötteen koululla.

10-vuotias Kiira Gärding käy normaalisti Ylikylän yhtenäiskoulua Kempeleessä. Pääsiäisen molemmin puolin hän opiskeli kaksi päivää Syötteen koululla. Kuva: Maiju Pohjanheimo

Pikku-Syötteen hotellin yhteydessä sijaitseva pieni kyläkoulu tarjoaa hiihtokeskuksen ympäristössä vieraileville perheille mahdollisuuden tuoda alakouluikäisiä lapsia kouluun, jos vanhemmat tekevät esimerkiksi etätöitä tai lomailevat koululaisten lomakauden ulkopuolella.

”Etätyöt ovat lisääntyneet. Vanhemmat voivat tehdä esimerkiksi pari viikkoa töitä Syötteellä ilman, että lasten tarvitsee ottaa koulusta lomaa. Vanhempien ei myöskään tarvitse yrittää tehdä töitä ja opettaa lapsia samalla”, koulun johtajana työskentelevä Laakkonen toteaa. Koulupäivän jälkeen voi nauttia laskettelusta, retkeilystä tai vaikka maastopyöräilystä.

Koulussa käynnin hinta on 15 euroa per päivä eikä se vaadi monimutkaista byrokratiaa, Laakkonen kertoo.

Oppilaan pitää pyytää omasta koulusta lupa ja ottaa koulukirjat mukaan. Tunturikoulussa vierailevat oppilaat tekevät heidän oman opettajansa antamia tehtäviä ja seuraavat samalla paikallista opetusta.

Syötteen koulun johtaja Mari Laakkonen opettaa viidesluokkalaisille Jonne Metsänkylälle ja Julia Partalalle ryijyn tekemistä käsityötunnilla.

Syötteen koulun johtaja Mari Laakkonen opettaa viidesluokkalaisille Jonne Metsänkylälle ja Julia Partalalle ryijyn tekemistä käsityötunnilla. Kuva: Maiju Pohjanheimo

Syötteen kouluun on tullut lomakoululaisia ympäri Suomen Lappia lukuunottamatta. Eniten heitä tulee Oulun seudulta ja Etelä-Suomen kaupungeista.

Tänä vuonna niin sanottuja lomakoululaisia on ollut noin 10 ja osa heistä on ollut useampiakin jaksoja. Jotkut ovat vain pari päivää, jotkut pari viikkoakin.

Laakkosen mukaan kerrallaan voi olla muutama lomakoululainen, yli kolmen kanssa menee hieman liian hankalaksi.

”Paikalle voi tulla vaikka päivän varoitusajalla, jos tilaa on. Meillä on hyvin joustava organisaatio”, hän kutsuu. Seuraavaa lomakoululaisten sesonkia hän odottaa ruska-ajasta.

Kiiran äiti, isännöitsijänä toimiva Sari Kamula-Gärding yllättyi, miten mielekkääksi hänen tyttärensä koki päivät tunturikoulussa. Porukkaan pääsi helposti mukaan, ja nyt lapset puhuvat keskenään videopuheluita.

”Ymmärrän kyllä, että Kiira valitsisi mieluummin pienen koulun. Siellä on rauhallista ja jokainen saa enemmän huomiota.”

Samoja ajatuksia on projektijohtajana konsulttifirmassa työskentelevällä Pauliina Riekkisellä, jonka kuudesluokkalainen Ronja-tytär vietti tunturikoulussa kaksi viikkoa huhtikuussa. Edellisen kerran Ronja kävi tunturikoulua vuosi sitten keväällä, silloinkin kaksi viikkoa.

Syötteen koulu toimii Hotelli Pikku-Syötteen tiloissa laskettelurinteiden vieressä.

Syötteen koulu toimii Hotelli Pikku-Syötteen tiloissa laskettelurinteiden vieressä. Kuva: Maiju Pohjanheimo

Riekkinen ihastui ulkoilmaelämään, jota tunturikoulun miljöö tyttärelle tarjosi.

Ronja pääsi luokkansa kanssa vierailemaan Syötteen luontokeskuksessa ja harjoittelemaan tulentekoa. He saivat myös ajaa Pudasjärven kaupungin hankkimilla läskipyörillä tunturin rinteitä.

”Pidän siitä, että kaikkea ei ole kielletty. Tunturikoulussa sai kiivetä puuhun ja heittää lumipalloa”, Riekkinen iloitsee.

Arki Vantaalla Kaivokselan koulussa 700 muun oppilaan kanssa on hyvin erilaista.

”Tunturikoulussa sai kiivetä puuhun ja heittää lumipalloa.” Pauliina Riekkinen

Ronja Riekkinen kertoo, että Syötteellä erilaista oli esimerkiksi se, että oli vain kaksi luokkaa, joissa oli keskenään eri-ikäisiä oppilaita.

”On kivaa, että tällainen mahdollisuus on järjestetty. Voin suositella muillekin”, hän sanoo. ”Olisi kivaa, jos tätä voisi vielä jatkaa.”

Syötteellä on kuitenkin vain alakoulu. Yläkouluun Syötteen oppilaat lähtevät Pudasjärven hirsikampukselle, jossa on 800 oppilasta.

Ruokailu tapahtuu hotellin ravintolassa, jonne mennään jonossa.

Ruokailu tapahtuu hotellin ravintolassa, jonne mennään jonossa. Kuva: Maiju Pohjanheimo

Lähde MT.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »