It-alalla työskentelevä Joel Lehtonen sai netin toimimaan junassa yksinkertaisella niksillä
Idea siivekkeellisestä kännykkäkotelosta syntyi matkalla Itä-Euroopassa.
Mobiiliverkon kuuluvuus junan ikkunanpinnassa on ollut hyvä Joel Lehtosen matkustaessa Jyväskylästä Helsinkiin tai pohjoiseen. KUVA: ILKKA POHJALAINEN, JOEL LEHTONEN
Elli Suutari HS
LÄHES kaikkialla muualla yhteiskunnassa verkkoyhteyksien toimivuus on itsestäänselvyys paitsi junissa. VR:n kaukojunissa useilla reiteillä niin wifi kuin mobiilidatakin pätkivät jatkuvasti.
VR ja operaattorit kertoivat torstaina Helsingin Sanomissa, että syitä on monia. Yksi syistä on kuitenkin se, että juna on järeä metalliputki, jonne radiosignaali pääsee heikosti sisään.
It-alalla työskentelevä jyväskyläläinen Joel Lehtonen helpotti junamatkojen nettiongelmaa kekseliäästi: hän 3D-tulosti itselleen siivekkeellisen kännykkäkotelon, jossa on kaksi imukuppia. Sen hän länttää kiinni junan ikkunaan ja käyttää sitten kännykkänsä mobiilidataa koneellaan.
Erityisen hyvin konsti toimii Lehtosen mukaan InterCity-junien yläkerrassa.
Lehtonen sai idean ollessaan interrail-reissulla Itä- ja Keski-Euroopassa, joissa junien wifit tai oma mobiilidata eivät toimineet juuri ollenkaan. Hän tilasi pakettilokeroon Wieniin imukuppeja ja yritti viritellä puhelimensa niillä junan ikkunaan. Se oli kuitenkin aika hankalaa.
Reissusta palattuaan Lehtonen etsi netistä kännykkäkotelon mallin ja mallinsi siihen vielä siivekkeet ja tulosti sitten koko komeuden.
”Tämähän on aika yksinkertainen kappale, se ei vaadi ihan valtavia avaruudellisia hahmottamisen kykyjä”, Lehtonen sanoo.
Hänelle 3D-tulostimet ovat harrastus ja kotoakin sellainen löytyy, mutta kotelon hän tulosti jyväskyläläisen yhdistyksen tiloissa.
IKKUNAAN kiinnitettävä ratkaisu on ollut käytössä junamatkoilla Jyväskylästä Tampereen kautta Helsinkiin sekä Tampereelta pohjoiseen kohti Ylitorniota, jonne Lehtonen matkustaa tapaamaan vanhempiaan.
Junan ikkunoiden läheisyydessä mobiilidatasignaali on ollut vahva ja netti on pelittänyt hyvin kaikkialla paitsi tunneleissa, joissa kuuluvuutta ei nyt muutenkaan ole. Etätöitäkin on voinut tehdä mainiosti.
Lehtosen mukaan vierustoveri on joskus kysynyt junassa, mikä teline on.
”Ei ole tarvinnut kauaa selittää, mikä tämä apparaatti on. Konduktööri ei ole muuten koskaan kysynyt. Ehkä he ovat nähneet vastaavia virityksiä, tai arvaavat, mistä on kysymys.”
Lähde: HS