Venäjä ei maksa vuokraa Turun pääkonsulaatista – taustalla sopimus Neuvostoliiton kanssa
HS Turku keräsi vastaukset keskeisiin kysymyksiin siitä, mitä tontille ja diplomaateille tapahtuu, jos pääkonsulaatti Turussa suljetaan.
Venäjän Turun-pääkonsulaatti sijaitsee suositun Vartiovuorenpuiston kupeessa lähellä Turun keskustaa. Kiinteistön omistaa Suomen valtio. KUVA: VILLE MAALI / HS
Linda Laine HS
JOS Venäjän Turun-pääkonsulaatti suljetaan, palautuu tontti ja rakennus niiden omistajan hallintaan.
Omistaja on Suomen valtio, ja kiinteistöä hallinnoi Senaatti-kiinteistöt.
”Ulkoministeriön rooli on maksaa vuokra”, sanoo ulkoministeriön kiinteistö- ja hankintahallinnon toimialajohtaja Antti Haukioja.
Taustalla on Suomen ja Neuvostoliiton ulkoministeriöiden aikoinaan tekemä vastavuoroisuussopimus, jonka perusteella silloinen Neuvostoliitto, nykyinen Venäjä ei maksa vuokraa Turun-pääkonsulaattikiinteistöstä ja Suomi ei puolestaan maksa vuokraa Pietarin-pääkonsulin virka-asunnosta.
VENÄJÄN Turun-pääkonsulaatin mahdollinen sulkeminen nousi esille torstaina. Taustalla on Venäjän päätös sulkea Suomen Pietarin-pääkonsulaatti.
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö kertoi viestipalvelu Twitterissä, että hän on keskustellut hallituspuolueiden puheenjohtajien kanssa, ja valmistelussa on vastaava toimenpide. Samaa sanoi myös pääministeri Petteri Orpo (kok).
Pietarin-pääkonsulaatin vastinpari Suomessa on Venäjän Turun-pääkonsulaatti.
HS Turku keräsi vastaukset keskeisiin kysymyksiin siitä, mitä rakennukselle, tontille ja diplomaateille tapahtuu, jos pääkonsulaatti Turussa suljetaan.
Venäjän Turun-pääkonsulaattia ympäröivät aidat. KUVA: VILLE MAALI / HS
NIIN KAUAN kuin osoitteessa Vartiovuorenkatu 2 sijaitseva rakennus on pääkonsulaatti, siihen pätee niin sanottu konsuliedustuston tilojen loukkaamattomuus.
”Tämä tarkoittaa muun muassa sitä, että Suomen viranomaiset eivät saa tulla pääkonsulaatin tiloihin ilman lupaa”, kertoo ulkoministeriön itäosaston apulaisosastopäällikkö Mikko Kivikoski.
Taustalla on konsulisuhteita koskeva Wienin yleissopimus.
”Siinä säädetään yleismaailmallisesti konsuliedustustoja koskevat erivapaudet”, Kivikoski kertoo.
Mitä tapahtuu, jos pääkonsulaatti suljetaan?
”Silloin se ei enää ole diplomaattinen edustusto. Tämän jälkeen tontin ja kiinteistön omistaja päättää, mitä niille jatkossa tehdään”, Kivikoski kertoo.
Ei ole siis mahdollista, että pääkonsulaatin mahdollisen sulkemisen jälkeen keskelle Turkua jäisi tyhjillään oleva, Venäjän hallinnassa oleva alue.
Diplomaattisen edustuston toimintaluvan antaa vastaanottajavaltio, eli tässä tapauksessa Suomi.
”Jos toimintalupa ei ole voimassa, pääkonsulaatti ei voi jatkaa toimintaansa”, Kivikoski sanoo.
Mitä tapahtuu pääkonsulin virka-asunnolle Turussa?
Ulkoministeriön kiinteistö- ja hankintahallinnon toimialajohtaja Haukioja ei pysty ottamaan asiaan kantaa.
”Meillä ulkoministeriön kiinteistöhallinnossa ei ole tietoa pääkonsulin virka-asuntotilanteesta. Venäjä hoitaa sen itse joko vuokraamalla tai omistamalla”, Haukioja kertoo.
HS on kertonut aiemmin, että asunto sijaitsee Sairashuoneenkadulla. Saman kadun varrelta löytyvät muun muassa poliisitalo, hallinto-oikeus ja käräjäoikeus.
Viime vuonna uutisoitiin tapauksesta, jossa tamperelainen mies maalasi pääkonsulin parkkiruutuun Ukrainan lipun.
Turun pormestari Minna Arve (kok) on sitä mieltä, että Venäjän valtion läsnäolo Turun kaupungissa ei ole tarpeellista tai kaivattavaa. KUVA: VILLE MAALI / HS
Mitä tapahtuu diplomaateille?
”Jos mikä tahansa diplomaattinen edustusto suljetaan, siellä työskennelleet ihmiset eivät voi jatkaa työskentelyä entiseen tapaan”, sanoo ulkoministeriön itäosaston apulaisosastopäällikkö Kivikoski.
Suomessa sijaitsevissa diplomaattisissa edustustoissa työskenteleville ihmisille on haettava akkreditointi Suomen ulkoministeriöstä. Kivikosken mukaan akkreditoinneista päätetään tapauskohtaisesti, ja ne on yleensä sidottu tiettyyn toimipisteeseen.
Pääkonsuli ei siis voi hypätä toimimaan diplomaattina Venäjän suurlähetystössä Helsingissä?
Kivikosken mukaan asialla on turha spekuloida.
”Se on kuitenkin selvää, että jos toimipiste lakkautetaan ja sinne akkreditoidut ihmiset haluavat toimia uudessa tehtävässä, on siihen haettava uutta akkreditointia”, hän kertoo.
Kuinka paljon Turun-pääkonsulaatissa ylipäätään on diplomaatteja?
”Emme kerro akkreditoituneen henkilökunnan määrää”, Kivikoski sanoo
Hänen mukaansa nämä tiedot eivät ole julkisia minkään Suomessa toimivan edustuston osalta.
Konsulaatin lähistölle on tuotu muun muassa Ukrainan lippuja. KUVA: VILLE MAALI / HS
Miten pääkonsulaatti eroaa suurlähetystöstä?
”Suurlähetystö on korkein entiteetti. Sen jälkeen tulevat pääkonsulaatti ja konsulaatti”, Kivikoski sanoo.
Suurlähetystöt sijaitsevat yleensä vastaanottajamaan pääkaupungissa ja niiden toimintakenttänä on koko maa.
”Suurlähetystöt huolehtivat ensisijaisesti ulkomaisten hallitusten edustamisesta ja diplomaattisuhteiden ylläpitämisestä.”
Pääkonsulaatilla tai konsulaatilla puolestaan voi olla rajatumpi toiminta-alue isäntämaan sisällä.
”Ne hoitavat etenkin viisumi- ja konsulipalveluita”, Kivikoski kertoo.
Millainen on Venäjän pääkonsulaatin historia Turussa?
”Vuonna 1966 Suomen ja Neuvostoliiton hallitukset ovat allekirjoittaneet sopimuksen, että Suomi perustaa pääkonsulaatin Leningradiin (nykyinen Pietari) ja Neuvostoliitto Turkuun”, Kivikoski sanoo. Lähde;Yle