Anna-Katri kävi 197 maassa – Näihin maihin hän ei palaa enää ikinä
Naamiopäiset asemiehet ja ryöstöt keskellä kirkasta päivää. Näitä maita kaiken kokenut reissaajakin haluaa välttää.
Matkabloggaaja Anna-Katri Räihä on käynyt maailman jokaisessa maassa. On kolme paikkaa, joihin hän ei palaisi. Anna-Katri Räiha.
Seikkailumatkailija ja matkabloggaaja Anna-Katri Räihä kertoo matkakokemuksistaan Adalmina’s Adventures –blogissa ja Instagram-tilillä, ja on reissannut kaikissa maailman 197 maassa. Kysyimme, mihin kohteisiin hän ei enää palaisi.
Asemiehet pyörivät altaalla
Räihä ei mieli takasin paikkoihin, joissa turvallisuustilanne on arvaamaton.
Ensimmäisenä Räihän mieleen tulee Länsi-Afrikassa sijaitsevan Guinean pääkaupunki Conakry, jossa hän vietti viikon keväällä 2022. Armeija kaappasi vallan Guineassa syyskuussa 2021.
– Olin yhtenä iltana hotellin uima-altaalla, kun sinne tuli pyörimään kymmenittäin naamiopäisiä asemiehiä. He kuuluivat armeijaan, joka oli turvaamassa syrjäytetyn presidentin siirtämistä paikasta toiseen.
Anna-Katri Räihä makasi rauhassa hotellin uima-altaalla, kun aseistetut sotilaat saapuivat paikalle. Anna-Katri Räiha.
Aseellisia ryöstöjä päivällä
Myöskään Etelä-Amerikassa sijaitsevan Guyanan pääkaupunki Georgetown ei jättänyt Räihään mieluista muistoa. Räihä vieraili kaupungissa kesällä 2022. Hänen piti viettää kaupungissa viikko ja tehdä reissu Kaietur-vesiputouksille. Retkeä ei kuitenkaan järjestetty, koska turisteja oli liian vähän.
– Majoituin Georgetownissa paikallisen naisen luona, ja hän kertoi, että kaupungissa tehdään keskellä kirkasta päivää aseellisia ryöstöjä, jolloin ihmiseltä saatetaan viedä kaikki. Myös kaikissa kahviloissa ja ravintoloissa varoiteltiin koko ajan ryöstöistä.
Räihä jäi Georgetowniin neljäksi päiväksi ennen kuin sai tarpeekseen ja jatkoi matkaansa bussilla Surinameen.
– Georgetown ei tuntunut paikalta, jossa olisin halunnut olla pidempään.
Räihä ei lähtisi myöskään kohteisiin, joissa esimerkiksi poliittinen tilanne on matkustushetkellä epävakaa, kuten tällä hetkellä Sudaniin tai Nigeriin.
Guyanan Georgetownissa voit joutua aseistetun ryöstön kohteeksi keskellä päivää. Anna-Katri Räiha.
Luonto oli pilalla
Kertakäynti oli tarpeeksi myös Tyynen valtameren keskellä sijaitsevassa saarivaltiossa, Naurussa. Nauru on kooltaan 21 neliökilometriä. Koko maan ympäri voi kävellä 6–7 tunnissa. Räihä viipyi saarella neljä päivää.
– Naurulle on tosi hankala päästä, koska saari sijaitsee keskellä ei mitään. Sinne lentää pelkästään Nauru Airlines. Viisumin saamisessa meni kuukauden päivät.
Saarella ei ole kovinkaan paljon nähtävää. Saaren keskiosa ja suurin osa pinta-alasta on pilattu fosfaattikaivoksilla.
– Luonto on täysin hyödynnetty pilalle. Sisämaassa ei kasva mitään. Siellä on vain pölyisiä ja kuivia louhosvuoria. Se on aika aavemainen paikka.
Nauru-saaren rannoilla on korallitorneja. Saarelaisten mukaan ne symboloivat kuolleita naurulaisia. Anna-Katri Räiha.
Tyynenmeren saarista tulee helposti mieleen trooppiset paratiisirannat, mutta Naurulta löytyy vain yksi rantakaistale, jolla oli valkoista hiekkaa ja palmuja. Uimista ei suositeltu voimakkaiden merivirtojen vuoksi.
– Rannalla, veden alla oli pystyssä korallikivitorneja, ja heti kun menit mereen, aallot saattoivat heittää sinut niiden päälle. Paikalliset sanoivat, että korallikivitornit edustavat kuolleita naurulaisia. Se oli vähän niin kuin kuoleman ranta.
Lisäksi saarella oli roskia joka paikassa. Oman lisänsä saaren tunnelmaan toivat sinne pystytetyt pakolaiskeskukset, joissa asuu turvapaikanhakijoita, jotka ovat pyrkimässä Australiaan.
Nauru-saarella on roskia joka puolella. Anna-Katri Räiha.
Vaikka reissulta on löytynyt maita, joihin Anna-Katri ei aio palata, on hän myös käynyt miellyttävissä paikoissa. Videolla hän kertoo viisi suosikkikohdettaan. @Adalminaasadventures
Lähde: IL.