Eurooppa ei avaudu matkailulle kerralla – matkustajan pitää itse ottaa selvää kohdemaan tilanteesta, turistien terveydenhoito vastaanottajan kontolle

Jäsenmaat päättävät itse rajojen avaamisesta, mutta kansalaisia ei saa syrjiä, komissio korostaa.

BRYSSEL

”On jäsenmaiden tehtävä poistaa valtioiden rajoja koskevat rajoitukset. Kun ne päättävät niin, toivon, että ne seuraavat komission suosituksia”, sisäasioista vastaava komissaari Ylva Johansson tiivisti tilanteen tiedotustilaisuudessa Brysselissä.

Euroopan komissio julkaisi keskiviikkona tuhdin paketin suosituksia matkailusta ja sisärajojen avaamisesta.

Komissio ei kuitenkaan anna yhtä päivämäärää, jolloin EU-maat avaisivat rajansa koordinoidusti. Kukin jäsenmaa päättää itse, ja tilanne vaihtelee voimakkaasti.MAINOSALMA TALENTAlustat muuttavat koko talousjärjestelmän – mitä niistä pitää ymmärtää?

Osalla maista rajat ovat kiinni näillä näkymin toukokuun loppuun, osalla kesän yli. Baltian maat ovat sopineet keskinäisestä rajojen avautumista. Tilanne tietenkin elää. Kuluttajan pitää matkoja varatessaan itse ottaa selvää kunkin maan matkustustilanteesta.

Komissio kuitenkin korostaa, että kansalaisia ei saa syrjiä passin mukaan, kun rajat avataan.

”Ei voi avata rajaa vain tietylle maalle. Jos raja avataan, se on auki kaikille EU:n ja Britannian kansalaisille”, Johansson painotti.

Johansson tarkensi kuitenkin, että valtion ei tarvitse avata kaikkia rajojaan yhtä aikaa, koska tilanne jäsenmaiden rajoilla vaihtelee.

Jäsenmaat päättävät itse

Jäsenmaat päättävät itse ­rajojensa avaamisesta. Komissio suosittaa, että rajat avataan ­niiden alueiden ja maiden välillä, jotka ovat samassa epidemiologisessa tilanteessa.

Komissio painottaa, että rajoja ei voi avata valikoiduille ­kansalaisille. Suositukset koskevat kaikkia EU-maita ja Schengenin alueeseen kuuluvia maita.

Matkailu on EU:ssa tärkeä toimiala. Sen osuus on noin kymmenen prosenttia koko EU:n bruttokansantuotteesta, mutta etenkin Etelä-Euroopassa vaikutus on vielä suurempi, joissakin maissa lähes viidennes talouden koosta. Erityisesti eteläisillä mailla on kova tarve saada turismi käyntiin.

Komissiolla on tarjolla suosituksia matkustamiselle.

Alueiden, jotka avautuvat matkailulle, täytyy huolehtia terveysjärjestelmänsä kapasiteetista niin, että hoitoon pääsevät myös alueelle matkustavat turistit.

Komissio suosittelee, että liikenteessä rajoitetaan matkustajien kontaktia henkilökunnan ja muiden matkustajien välillä ja esimerkiksi ruokaa, juomia ja muita tarvikkeita ei saisi myydä.

Komissio suosittelee lisävarotoimia, kuten kasvosuojuksen käyttämistä tilanteissa, joissa on vaikea pitää fyysistä etäisyyttä muihin. Käsidesin pitäisi olla saatavilla liikennevälineissä, ja liikennevälineet olisi puhdistettava säännöllisesti.

Useat maat kehittävät omia sovelluksiaan koronasta tiedottamiseksi ja taudin hallitsemiseksi. Komission mielestä sovellusten pitää olla yhteensopivia ja toimia kaikkialla Euroopassa.

Komissio lausui myös peruttujen matkojen takaisinmaksusta. Periaate on se, että kuluttajalla on oikeus saada rahansa takaisin peruuntuneesta matkasta. Osa maista on vastustanut periaatetta koronakriisissä. Komissio aloittaa rikkomusmenettelyn näitä maita kohtaan.

Lähteet: uusisuomi.fi

Translate »