Joensuun seudun maastopyöräilypoluilla pituutta jo yli 200 kilometriä

Uusia reittejä merkitään parhaillaan Lykynlammelle sekä Utran- ja Lehmonharjun maastoon. Reististöstä on julkaistu uusi kartta.

Lippahattupäinen nuori mies poistaa männystä kaarnaa.
Reitistötyöntekijä Lauri Kontkanen on ollut mukana myös suunnittelemassa reittejä. Kuva: Ari Haimakainen / Yle

Joensuun seudunyli 200 kilometriä pitkä maastopyöräilyreitistö on pituutensa ja yhtenäisyytensä puolesta poikkeuksellinen.

– Polkureitistö on ainutlaatuinen Suomessa, enkä ole kuullut, että Euroopassakaan olisi vastaavia. Erityisen tästä tekee se, että tämä on suunniteltu, toteutettu ja opastettu yhtenäisesti. Polut on tehty kaikille lihasvoimin liikkuville ihmisille, mutta alusta asti maastopyöräilijän silmin, toteaa Liperin liikunta- ja ulkopaikkamestari Vesa Turkia, joka on ollut mukana reittien suunnittelussa ja toteutuksessa alusta asti.

Polkuverkoston rakentaminen alkoi viisi vuotta sitten Kontiolahdelta. Nyt reitistön muodostavat Kontiolahden Kontionpolut, Liperin Kinttupolut, Lykynlammen Lykynpolut ja rakenteilla olevat Lehmon–Utranharjun Harjupolut, jotka linkittyvät toisiinsa Jaama Trail -rengasreitin kautta.

Lippahattupäinen nuorukainen merkkaa keltaisella maalilla mäntyyn maastopyöräreittiä.
Harjoittelija Antti Korhosen tehtävänä on merkitä harjuilla kulkeva reitti keltaisella maalilla. Kuva: Ari Haimakainen / Yle

Hyvin opastetuilla poluilla on helppo kulkea, ja vaivattomuutta lisää juuri valmistunut kartta.

– Suunnittelussa tärkeintä on, että onnistuu tekemään järkevänmuotisia ympyrälenkkejä, koska niistä käyttäjät tykkäävät. Harjuille tulee tosi mukava polkuverkosto, sellaista kapeaa polkua tulee noin 15-20 kilometriä lisää. Mielekästä polkua maastopyöräilijöille polkujuoksijoille ja pyöräilijöille, kuvaa reitistötyöntekijä Lauri Kontkanen.

Pitkä polkuverkosto ei ole syntynyt itsestään. Aikaa on kulunut viitisen vuotta, ja Vesa Turkian arvion mukaan rahaa noin 300 000 euroa. Rahoitus on tullut eri lähteistä, ja tukea on saatu esimerkiksi EU-hankkeiden muodossa.

Reitistöllä on yhteensä 16 laavu- ja tulipaikkaa, joista suurin osa on kunnostettu tai rakennettu viime vuonna ympäristöministeriön kunnille kohdistamalla virkistysreittien kehittämisavustuksella.

Turkian arvion mukana polkuja käyttää vuosittain 50 000 liikkujaa. Vaikka reitistö on tehty maastopyöräilijät silmällä pitäen, käyttäjäkunnassa on yhtä lailla lenkkeiljöitä, ulkoilijoita, retkeilijöitä ja polkujuoksijoita.

Seuraava askel on polkujen hyödyntäminen turistien houkuttelemiseksi.

– Polut on tehty lähiliikuntapaikoiksi paikallisille asukkaille. Mutta polut voivat olla alusta, jota esimerkiksi ohjelmapalveluyrittäjä voi hyödyntää, Turkia toteaa.

Kontiolahti, Liperi ja Joensuu ovat tehneet virkistysreittien rakentamiseksi suuren työn, mutta maanomistajien rooli on jopa merkittävämpi.

– Suurin kiitos tästä hommasta kuuluu ylivoimaisesti maanomistajille, että ilman heidän suostumustaan näitä ei olisi, Turkia toteaa.

Lähde: yle.fi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »