Huhut Vladimir Putinin terveysvaivoista peittävät isomman muutoksen – koko Venäjän nykyinen valtaeliitti on harmaantunut

Putinin terveyden epäily kohoaa salaliittoteorioita rakastavasta verkosta. Samaan aikaan Ukraina pyrkii tahallaan horjuttamaan vahvan miehen imagoa, tutkija arvioi.

Vladimir Putin ja hänen takanaan puolustusministeri Sergei Shoigu.
Luotettu mies. Venäjän presidentti Vladimir Putin puhui puolustusministeri Sergei Šoigulle voitonpäivän paraatissa 9. toukokuuta Moskovassa. Kuva: Kirill Kudryavtsev / AFP

Vladimir Putin on 69-vuotias venäläinen mies, jonka terveydentilasta tiedetään tasan yksi kiistaton fakta.

Hänen jäljellä olevaa elinaikaansa ei tiedä kukaan, ei edes Putin itse.

Tämä ei ole estänyt mediaa spekuloimasta Venäjän presidentin terveydentilalla.

Putinilla on enää muutama vuosi elinaikaa, brittiläinen tabloidilehti Mirror julisti viime viikolla.(siirryt toiseen palveluun) Lehden haastatteleman nimettömän venäläislähteen mukaan hänellä olisi parantumaton, nopeasti etenevä syöpä.

Maaliskuussa useat mediat raportoivat Putinin kärsivän mahdollisesti Parkinsonin taudista. Todisteeksi neurologisesta sairaudesta riittivät Putinin vapisevat kädet hänen tavatessaan Valko-Venäjän johtajan Aljaksandr Lukašenkan.

Myös Putinin aavistuksen pöhöttyneitä kasvoja on kummasteltu kansainvälisessä mediassa.(siirryt toiseen palveluun) Mistä taudista sellainen voisi kertoa?

Kaikkia näitä uutisia yhdistää se, ettei niitä ole voitu vahvistaa mistään luotettavasta lähteestä. Kukaan ei ole esittänyt huhuille ja arvauksille yhtä ainoaa vedenpitävää todistetta.

Vladimir Putin ja Sergei Šoigu keskustelevat pöydän ääressä.
Vladimir Putinin asento ja tapa puristaa pöytää hänen keskustellessaan puolustusministeri Sergei Šoigun kanssa ruokkivat huhuja Venäjän presidentin terveysvaivoista. Kuva: Venäjän presidentin kanslia

Venäjä-asiantuntijan mukaan arvuuttelu Putinin terveydestä kiinnostaa ihmisiä, mutta samalla se vie keskustelua sivuraiteille.

– Vähemmälle huomiolle on jäänyt, että Venäjällä koko valtaa pitävä ryhmittymä on harmaantunut, sanoo Hybridiosaamiskeskuksen tutkimusjohtaja Hanna Smith.

– Venäjän johdossa on varmasti ikääntymisestä johtuvia terveyshuolia yhdellä jos toisellakin. Kyse ei ole yksin Putinista vaan maan tulevaisuudesta hänen johtamansa klikin väistyessä, Smith jatkaa.

Mikäli Vladimir Putin menehtyisi huomenna, pääministeri Mikhail Mishustinista tulisi presidentin sijainen ja sen jälkeen järjestettäisiin vaalit.

Ehdolle nousisi mitä todennäköisemmin rivi vanhoja miehiä.

Ulkoministeri Sergei Lavrov ja turvallisuusneuvoston sihteeri Nikolai Patrušev ovat molemmat jo viettäneet 70-vuotispäiviään.

Vetrein Kremlin sisäpiiriläinen lienee 67-vuotias puolustusministeri Sergei Šoigu, jonka heikosta terveydentilasta on niin ikään kiertänyt huhuja pitkin kevättä.

Vanha mies vai nuori presidentti?

Vladimir Putinin terveyttä koskevia huhuja ruokkii osaltaan se, ettei hän enää ole pitänyt kiinni machoimagostaan kuin ennen.

Nyt kun paidattomien pullistelukuvien virta on alkanut pikkuhiljaa ehtyä, johtopäätös vedetään äkkiä toiseen ääripäähän: mieshän on kuolemaisillaan!

Tässä järkeilyssä saattaa unohtua, että presidentiksi Putin ei ole kovin vanha.

Esimerkiksi Joe Biden, 79, ja Sauli Niinistö, 73, ovat molemmat virkaveljeään vanhempia. Heidän terveydestään ei kuitenkaan kierrä samalla tavalla huhuja kuin Putinin voinnista.

Ero selittyy osin sillä, että länsimaissa johtajien terveydestä annetaan avoimemmin tietoa kuin Venäjällä ja tiedotusvälineet vahtivat päättäjien kuntoa.

Hihattomaan paitaan, maastohousuihin ja stetsoniin pukeutunut Putin ratsastaa kallioisessa maisemassa.
Jäähyväiset hevostelulle. Tällaisia otoksia Venäjän presidentistä ei ole nähty enää hetkeen. Kuva on Putinin Siperian-lomalta vuodelta 2007. Kuva: Dmitri Astahov / TASS / AOP

Putinin terveyden ympärillä pyörivää huhumyllyä ei voi kuitenkaan kuitata yksin Venäjän autoritaarisella ja tietoa panttaavalla johtamistavalla.

Siinä on jotain vähän muutakin.

– Putinin terveyttä koskevien uutisjuttujen alkuperä juontaa monesti joko Britannian tabloidilehdistöön tai Ukrainaan, selvittää latvialaisen Digital Forensic Research Labin (DFRL:n) tutkija Nika Aleksejeva Ylelle puhelimitse.

Verkossa liikkuvia valeuutisia ja propagandaa seuraava DFRL toimii yhdysvaltalaisen Atlantic Council -ajatushautomon alaisuudessa.

Siellä on huomattu, että Putinin terveyttä koskevien epämääräisten uutisten ja väärien väitteiden määrä on kevään mittaan kasvanut.

– Tässä kyseisessä asiassa Putin on tällä kertaa se uhri, Aleksejeva sanoo.

Lähde: yle.fi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »