Ahvenanmaalaisen kalankasvattamon kaikki kirjolohet saatu teurastettua – seuraavaksi laitos puhdistetaan

Ahvenanmaan Eckerössä sijaitsevan kalankasvattamon kaloissa todettiin aikaisemmin kirjolohille haitallista IHN-tautia ja Ruokavirasto määräsi heinäkuussa kalat lopetettavaksi.

Kirjolohta kalatiskissä.
Oireettomat kalat teurastettiin elintarvikekäyttöön. Arkistokuva. Kuva: Jaana Polamo / Yle

JOHANNA LEHTOLA

Ahvenanmaalaisen kalankasvattamon kaikki kirjolohet on saatu lopetettua, kertoo Ruokavirasto tiedotteessaan.

Ruokavirasto määräsi heinäkuussa Eckerössä sijaitsevan kalankasvattamon lopettamaan kaikki tuotantolaitoksen kalat, koska laitoksessa kaloista oli löytynyt lohien kuoliotautia, eli IHN-tautia.

Ruokaviraston mukaan teuraskoon saavuttaneet oireettomat kalat teurastettiin elintarvikekäyttöön ja loput noin 250 000 kiloa kirjolohta lopetettiin. Suurin osa lopetetusta kalasta toimitettiin Honkajoen käsittelylaitokseen jatkokäsiteltäväksi ja hyödynnettäväksi muun muassa biopolttoaineen valmistuksessa. Osa kaloista toimitettiin myös paikalliseen kompostointilaitokseen.

Kalankasvattamon rakenteet puhdistetaan ja desinfioidaan.

Seuraavaksi kalankasvattamo pidetään tyhjillään kirjolohista vähintään kuusi viikkoa. Sen jälkeen toiminta voi taas jatkua, katsoo Ruokavirasto. Viruksen esiintymistä kaloissa seurataan kuitenkin tehostetusti ainakin kahden vuoden ajan.

IHN-tauti ei ole vaarallinen ihmisille. Tautia löytyi kaloista Ahvenanmaalla vuonna 2021 ensimmäisen kerran.

Lähde https://yle.fi/uutiset/3-12582190

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »