Espanjan Aurinkorannikolla yli 20 vuotta toiminut meikkikoulu sulkeutui – Korona tyhjensi rannikon suomalaisyrittäjistä

Turistien paluuta saadaan Espanjassa odottaa vielä pitkään.Espanja21.4.2020 klo 06.10

Tuoleja ja pöytiä
Näihin tuoleihin ei tänä keväänä istu meikattavia. Suomalainen meikkauskoulu joutui sulkemaan ovensa Espanjan Aurinkorannikolla.Luna Parviainen

Maija SalmiJaa artikkeli: Jaa artikkeli Facebookissa98Jaa artikkeli Twitterissä

BARCELONAPäätös ei ollut helppo.

Yli 20 vuotta Espanjan Fuengirolassa toimineessa meikkikoulussa valmistauduttiin vielä maaliskuussa kevään kurssiin. 

Ilmoittautuneita oli paljon ja koulun johtaja Luna Parviainen oli myynyt osan yritystoiminnasta yhteistyökumppanille kiirettä helpottaakseen.

Sitten tuli koronapandemia ja kaupat peruuntuivat.

– Samaan aikaa kevään kurssille ilmoittautuneet alkoivat perua ja tajusimme pian, että emme voi järjestää sitä ollenkaan, Parviainen kertoo.

Luna Parviainen
Yrittäjä Luna Parviainen katsoi, että paras vaihtoehto oli lopettaa liiketoiminta kokonaan.Luna Parviainen

Keväällä käynnissä oli myös haku syksyn kurssille. Nykyisessä tilanteessa sen toteutumisesta ei kuitenkaan ollut takuita.

– Tilojen pitäminen tyhjillään mahdollisesti vielä seuraavan vuoden olisi ollut liian suuri riski. Koimme, että ainoa vaihtoehto oli lopettaa toiminta, Parviainen sanoo Ylelle puhelimitse Fuengirolasta.

Ei konkurssiaaltoa

Meikkikoulu oli yksi ensimmäisistä Aurinkorannikon suomalaisyrityksistä, jotka koronaepidemia pakotti laittamaan lapun luukulle.

Samaan ratkaisuun on päätynyt nyt myös moni muu, vaikka varsinaisesta konkurssiaallosta ei vielä voida puhua.

Aurinkorannikolla yli 15 vuotta yrittäjänä toimineen Antti Pekkarisen mukaan tunnelma paikallisten suomalaisyrittäjien keskuudessa ei vielä kuitenkaan ole epätoivoinen.

– Heikoin tilanne on esimerkiksi baareilla ja ravintoloilla, jotka ovat vastikään avanneet. Niistä monella ei ole edellytyksiä jatkaa. Varsinaisia konkursseja ei kuitenkaan ole vielä kovin montaa, Pekkarinen sanoo.

Suomalaiset tärkein asiakasryhmä

Aurinkorannikolla pysyvästi tai osan vuodesta asuu arviolta 20 000–30 000 suomalaista. Merkittävä osa työikäisistä tienaa elantonsa yrittäjänä.

Suomalaisbaareja ja ravintoloita on kylki kyljessä Fuengirolassa, jota paikalliset kutsuvat Suomen eteläisimmäksi kunnaksi.

Kyltti kadun varrella
Fuengirolassa on suuri suomalaisyhteisö. Arkistokuva.Niko Mannonen / Yle

Suomalaisyrittäjien palveluilta käyttävät pääasiassa toiset suomalaiset. Vakituisten asukkaiden lisäksi tärkeä asiakasryhmä ovat turistit.

Turismi on Espanjan talouden veturi ja siitä saatavat tulot vastaavat noin 12 prosenttia maan bruttokansantuotteesta.

Matkailuala työllistää virallisesti Espanjassa lähes kolme miljoonaa ihmistä.(siirryt toiseen palveluun)Todellisuudessa määrä on huomattavasti suurempi, sillä harmaan työvoiman käyttö on maassa edelleen yleistä.

Moni suunnittelee paluuta syksyllä

Aurinkorannikon suomalaisyritysten sesonki painottuu talvikauteen.

Osan vuodesta Espanjassa asuvat yrittäjät palaavat kotimaahan viimeistään toukokuussa.

– Nyt monet ovat lopettaneet kevätkauden aiemmin ja palanneet jo Suomeen. Tällä hetkellä suurin osa suunnittelee vielä paluuta syksyllä, Pekkarinen sanoo.

Yrittäjä Antti Pekkarinen.
Yrittäjä Antti Pekkarinen on toiminut 15 vuotta Aurinkorannikolla.Antti Pekkarinen

Toistaiseksi koronavirus on vienyt monelta suomalaisyritykseltä ainoastaan puolet kevätsesongin tuotoista.

Espanjan hallitus on kuitenkin varoittanut, että turistien paluuta ja erityisesti palvelusektorin täydellistä avautumista voidaan joutua odottamaan mahdollisesti ensi vuoteen.

Molemmat ovat elintärkeitä Espanjan taloudelle.

Tiukkoja rajoituksia aletaan asteittain purkaa toukokuussa, mutta esimerkiksi baarit ja ravintolat pysyvät kiinni todennäköisesti vielä pitkään.

Tukien saaminen epävarmaa

Pekkarinen pyörittää Fuengirolassa lukuisia yrityksiä, kuten suomalaista ostoskeskusta ja sen yhteydessä olevaa ravintolaa.

Espanjan hallitus on luvannut yrityksille tukea esimerkiksi pidentämällä verojen maksuaikaa sekä myöntämällä osittain valtion takaamaa, niin sanottua ICO-lainaa.

Pekkarinen kuvailee tukien hakemista loputtomaksi byrokratiaviidakoksi.

– Tukien hakeminen on täällä monimutkainen prosessi eikä varsinaisia, Suomen mallin kaltaisia yritystukia ole. Olemme hakeneet valtiolta lainaa, mutta emme tiedä, saammeko sitä ja ennen kaikkea milloin saamme sitä.

Seurakuntakoti Fuengirolassa
Ruokaravintoloiden ja baarien lisäksi suomalaisilla on oma seurakunta Fuengirolassa. Arkistokuva.Niko Mannonen / Yle

“Työikäisten määrä saattaa kasvaa”

Pekkarisen mukaan ennen syksyä on mahdoton arvioida koronaepidemian vaikutusta alueen suomalaisyhteisöön. Jos matkustaminen onnistuu, hän uskoo suomalaisten palaavan aurinkoon myös ensi syksynä.

– Iäkkäämmät saattavat jäädä kotiin terveydellisistä syistä. Sen sijaan työikäisten määrä täällä saattaa kasvaa nyt, kun etätyö on lisääntynyt ja kehittynyt epidemian seurauksena.

Mikäli uusi epidemia-aalto koittaa syksyllä tai matkustusrajoituksia ei pureta, näyttää tilanne huomattavasti synkemmältä. 

Espanjan hallituksen mukaan turismin kuihtumisen aiheuttamat tappiot voivat nousta tänä vuonna suoraan ja välillisesti yli 90 miljardiin euroon.(siirryt toiseen palveluun)

Viimeiset kahdeksan vuotta maassa on rikottu ennätyksiä matkailijoiden määrässä.

Tänä vuonna ne laskevat historiallisen alas.

Lähteet: yle.fi

Translate »