Helen: Monien suomalaiskotien pakollinen maksu muuttuu jopa 25 €/kk

Helen kertoo, että kuluttajien kaukolämmön hintaan voi tulla jopa 300 euron muutos vuositasolla.

Helsingin kaupungin energiayhtiö Helen tiedottaa tekevänsä muutoksen kaukolämpöön ja sen hinnoitteluun. Kaukolämmön kokonaishinta muodostuu jatkossa Helenillä perus- ja energiamaksuista.

”Perusmaksu määräytyy vuosittain tarkastettavan käyttötehon mukaan ja se pysyy vakiona aina vuoden kerrallaan. Perusmaksun avulla varmistamme häiriöttömän lämmön toimituksen ja huolehdimme siitä, että lämpöä riittää kaikille kylmimmilläkin pakkasilla”, kerrotaan Helenin verkkosivuilla.

Kuukausittain vaihtuva energiamaksu perustuu käytettyyn lämpöenergiaan ja sen hintaan. Muutos tulee voimaan ensi vuoden alussa.

Helenin myynti- ja asiakaspalvelujohtaja Anu-Elina Hintsa kertoo, että muutos kohdistuu kaikkiin yhtiön kaukolämpöasiakkaisiin. Kyseessä on suuri määrä taloyhtiöitä, asunnonomistajia ja muita asiakkaita. Helenin mukaan kaukolämmön osuus Helsingin rakennuskannan lämmitystarpeesta on noin 90 prosenttia.

Helenin mukaan muutoksen myötä kaukolämmön kokonaishinta laskee tai pysyy ennallaan noin 65 prosentilla asiakkaista.

”35 prosentilla, jossa on mukana kuluttajat ja yritysasiakkaat, hinta tulee nousemaan”, Hintsa kertoo.

Hintsa kertoo, että tavallisten kuluttaja-asiakkaiden hintamuutokset liikkuvat vuositasolla 300 euron nousun ja 300 euron laskun välillä. 300 euron muutos on kuukausitasolla 25 euroa.

”95 prosenttia menee siihen haarukkaan. Toki molemmissa päissä on joitakin poikkeuksia.”

Hintsa kertoo, että muutos on kokonaisuutena kustannusneutraali. Helen tiedottaa uusista hinnoista asiakkaitaan syksyn aikana.

”Uusista hinnoista tulee tietoa liittyen omaan keskimääräiseen vuosikulutukseen”, Hintsa kertoo.

Helenin mukaan uudistuksen tavoitteena on vastata paremmin asiakkaiden ”muuttuviin tarpeisiin sekä lisätä kaukolämmön hinnoittelun läpinäkyvyyttä ja yhdenmukaisuutta”.

”Muutos koskee nimenomaan perusmaksun määräytymisperustetta, joka on ollut aiemmin vesivirtamaksu. Nyt se siirtyy käyttötehoon, jossa on hiukan erilainen mittaustapa”, Hintsa kertoo.

Miksi nostetaan?

Talouselämä kysyi, minkä syyn perusteella osalla asiakkaita nostetaan hintoja ja osalla lasketaan.

”Lähinnä se on käyttöteho. Suurimmalla osalla kuluttaja-asiakkaita tulee käyttötehon perusteeksi viimeisen 36 kuukauden kulutuksen keskiarvo. Vuosikulutus keskiarvo voi olla vähän erilainen, kun katsotaan käyttötehoa. Vesivirtamaksu määräytyi sen perusteella, mikä oli maksimivirtaama kylmimpinä kuukausina.”

Hintsan mukaan tarkoituksena on ohjata asiakkaita miettimään omaa energiakulutustaan.

”Eli että lämmönvaihtokeskukset olisivat hyvässä kuosissa, säädöt olisivat sopivat ja lämpötila sellainen, ettei olisi turhaa kulutusta.”

Lähde: US.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »