”Ideologisesti työtön” Ossi Nyman kritisoi talouskeskeisyyttä – Veropäivä on sirkus, jolla on tarkoituksensa
Kun Ossi Nyman myönsi, ettei ole kiinnostunut palkkatyöstä, repesi mediakohu, johon puuttui Kelakin.
Ossi Nyman kertoo työstään kirjallisuuden parissa. INKA SOVERI
Kun kirjailija Ossi Nyman julkaisi viisi vuotta takaperin ensimmäisen romaaninsa, päätyi hän mediaan ”ideologisesti työttömänä”, joka nostaa työttömyystukia ilman aikomustakaan hakea tai vastaanottaa työtä.
Nymania haastateltiin useaan otteeseen ja kannanottoja tuli paitsi virkamiehiltä myös julkkiksilta. Kova pyöritys ei kuitenkaan tuntunut kirjailijasta kurjalta. Päinvastoin.
– Hyvällä sitä muistelen. Nautin silloin siitä, että sain sellaisen julkisuuden aikaan haastattelulla, mikä liittyi jotenkin siihen romaaniin, Nyman naurahtaa nyt viisi vuotta myöhemmin muistellessaan tapausta.
Kohu oli lähtenyt Helsingin Sanomien haastattelusta. ”Ideologisesti työtön” oli toimittajan muotoilu, josta Nyman kiittelee – hän ei usko, että olisi itse osannut muotoilla asiaa noin huomiota herättävästi.
– Olin niin pitkään työttömänä ja syrjässä, että ajattelin, ettei elämälläni ole vaikutusta mihinkään. Olin tyytyväinen, kun sainkin tuollaisen metelin aikaan.
Hän muistelee ensin saaneensa kritiikkiä ja lyttäystä, mutta huomion myötä alkoi tukijoidenkin ääni päästä kuuluviin enemmän ja enemmän.
– Sitten se muuttui pelkästään hyväksi asiaksi.
Ossi Nyman työskentelee työhuoneensa lisäksi lähikirjastossa, jonka hyllyiltä löytyvät myös Nymanin jo julkaistut teokset. INKA SOVERI
Apurahojen voimalla
Nyman julkaisi kolmannen romaaninsa Häpeärauha (Teos, 2022) tänä keväänä ja neljäs on jo työn alla. Nykyään hän ei työskentele työttömyystuen turvin, vaan on ensimmäisen romaaninsa jälkeen ollut apurahaputkessa.
– Ei ole tarvinnut pelleillä työkkärin kanssa tai mennä oikeisiin töihin, luoja paratkoon!
Hän kuvailee itseään taiteilijaksi, jonka kirjoittamista voi kutsua työksi.
– Enemmän se on kuitenkin elämäntapa tai jokin kutsumus tai sellainen.
Jumalan tilalla talous
Nyman on kritisoinut työ- ja talouskeskeistä kulttuuria, jossa ihmisen on elääkseen pakko tehdä palkkatyötä.
– Kaikki toimii talouden ehdoilla ja ajatellaan, että kaikki mikä on taloudelle hyväksi, on hyväksi kaikille. Samaan aikaan ihmisellä ei ole mitään arvoa ja ilmastonmuutos on todellinen ongelma, hän sanoo.
Nyman arvioi talouden ottaneen uskonnon jättämän tilan haltuunsa. Siinä missä ennen ajateltiin herran teiden olevan tuntemattomat, käytetään samaa ajatusta nyt talouteen.
– Se ei ikään kuin ole meidän hallinnassa ja sen ehdoilla on mentävä.
Tulokeskeisyyden kohinaksi muuttuu helposti myös vuosittainen päivä, jolloin verotiedot julkaistaan. Nyman kutsuu päivää sirkukseksi, joka ei häntä juuri kiinnosta.
– En käy katsomassa, kun ei minua hirveästi kiinnosta, mitä muut tienaa.
Nyman pitää kuitenkin hyvänä asiana verotietojen julkisuutta, jolla voidaan ehkäistä korruptiota.
Ensimmäisen romaaninsa julkaisun jälkeen Nyman on työskennellyt apurahojen turvin. Sitä ennen hän kirjoitti työttömyysrahan avulla, haluamatta ottaa vastaan palkkatyötä. INKA SOVERI
Perustulosta onnea
Nyman kannattaa perustuloa, joka takaisi toimeentulon kaikille. Työllä voisi kukin sitten lisätä tulojaan omia tarpeitaan ja tavoitteitaan varten. Perustulo vapauttaisi Nymanin mukaan ihmiset työttömyyden luomasta syyllisyydestä ja paineista sekä lisäisi onnellisuutta ja tyytyväisyyttä.
– Siihen en usko, että ihmiset jäisivät suuressa määrin työttömäksi. Ihmiset kuitenkin haluavat tienata rahaa ja tehdä jotain.
Nymanin ”jotain” on kirjoittaminen. Hän on sen suhteen varsin säntillinen ja kirjoittaa arkisin päivittäin joko kotonaan sijaitsevalla työhuoneella tai lähikirjastossa. Ideoita uusiin kirjoihin hän pyörittelee jatkuvasti eikä pitänyt julkaistun kolmannen romaaninsa jälkeen juuri taukoa, vaan alkoi heti kirjoittaa työn alla olevaa neljättä.
Seuraavan vuoden rahoitus on vielä haastatteluhetkellä kysymysmerkki ja päivän ohjelmassa on apurahahakemusten kynäily.
Nyman myöntää, ettei ole edes ajatellut sellaista vaihtoehtoa, ettei apurahaa ensi vuodeksi myönnettäisi. Sellaisessa tilanteessa olisi kuitenkin tehtävä niitä epämiellyttäviä töitä. Hänellä on nykyään perhe ja lasten elättäminen vaatii eri tavalla tuloja, kuin aiemmin.
– Ehkä voisi tehdä jotain osa-aikaista työtä, että voisi kirjoittaa parina päivänä viikossa. Romaani on nyt kesken ja työn alla, joten sitä olisi jotenkin jatkettava.
Lähde https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/ed27c436-14f5-42c6-a636-c04dca2979b7