Isä ja poika pysähtyivät grillille ja pettyivät ‒ uusina yrittäjinä he nostivat ravintolan huippusuosioon
Hiidenveden Grillin uusilla yrittäjillä on menossa kuudes toimintavuosi. Asiakasmäärä on kasvanut 30–40 prosenttia joka vuosi.Jaa artikkeli
Toukokuisena maanantaina väkeä oli jonossa jo vartin ennen grillin avautumista. Jyrki Satukangas toivottaa vieraat tervetulleiksi. Kuva: Jaana Kankaanpää
Satu Lehtonen
Muutama vuosi sitten Lohjan Hiidenvedellä sijaitsevan grillin piha ammotti autiuttaan. Turun moottoritie oli vienyt pääosan liikenteestä, eikä grillin tarjonta houkutellut vähiäkään ohikulkijoita pysähtymään.
Nyt samaisen grillin pihassa saattaa kesäviikonloppuna seistä sata moottoripyörää ja niin valtava määrä autoja, että parkkitilat ovat tupaten täynnä. Mitä ihmettä on tapahtunut?
No, grillille sattui pysähtymään pari toiminnan miestä.
Jyrki Satukangas on 67-vuotias espoolainen rakennusurakoitsija, joka oli vuosikymmenet ajanut grillin ohi matkallaan mökille Somerolle. Eräänä iltana hän pysähtyi poikansa Arsen Satukankaan kanssa grillille kahville.
Vitriinissä oli pari kuivahtanutta pullaa, jotka omistaja lämmitti mikrossa. Seuraavana iltana paluumatkalaisille ei ollut tarjolla edes sen vertaa: omistaja ilmoitti, ettei ala enää kello 20 keittää kahvia vaan haluaa kotiin.
Satukankaat katsoivat toisiinsa. Arsen ehdotti, että ostetaan paikka ja pannaan se kuntoon. ”En ole ikinä ymmärtänyt yön yli nukkumisen päälle. Päätös syntyi saman tien”, Jyrki Satukangas kertoo.
Hänellä ei itsellään ole minkäänlaista ruokaosaamista – ”osaan vain sanoa, onko ruoka hyvää vai ei” – mutta Arsen on ruuanlaiton taituri, ja hänen osaamiseensa isä luotti.
Ajomies on yksi grillin suosituimmista annoksista. Kuva: Jaana Kankaanpää
Paikkaa piti vähän ehostaa ennen avajaisia, mutta eihän se siihen jäänyt. Satukangas laittoi lopulta keittiö- ja sosiaalitilat täysin uusiksi, hankki uudet keittiökoneet ja uusi asiakastilojen kaikki pinnat. Hän kun ei koskaan ole osannut tehdä mitään puolinaisesti.
Neljän kuukauden remontoinnin jälkeen pidettiin avajaiset 12.1.2018. Paikalle tuli 40–50 asiakasta – ihan hyvä määrä.
Upeinta oli kuitenkin paikallisten vastaanotto, Satukangas kertoo. Vastapäisen ravintolan entinen omistaja toi uusille yrittäjille oman kahviautomaattinsa, koska ”ette te noin pienellä koneella pärjää.” Yksi paikallinen asukas lahjoitti laiturin. Naapuritontin omistaja antoi kiinnittää sen omaan rantaansa ja lupasi, että asiakkaat saavat kulkea sille hänen maansa läpi.
”Helsingissä tai Espoossa ei ikinä olisi tapahtunut mitään tällaista! Alun sydämellinen vastaanotto on kannatellut meitä”, Satukangas sanoo vieläkin liikuttuneena.
Jyrki ja Irina Satukankaalla on menossa kuudes kausi grillillä. Joka vuosi on investoitu uudistuksiin. Kuva: Jaana Kankaanpää
Avajaisten jälkeen hiljeni. ”Istuimme pöydässä ja katselimme, kun autot ajoivat grillin ohi. Sen huono maine istui tiukassa.”
Sana laadukkaista tuotteista ja herkkuannoksista alkoi kuitenkin levitä.
Nyt grillillä on menossa kuudes toimintavuosi. Asiakasmäärä on kasvanut 30–40 prosenttia joka vuosi, ja kesälauantaina tai -sunnuntaina kävijöitä saattaa olla tuhat.
Arsenin kehittämistä hampurilaisista yleisön suosikki on Ajomies, jonka sisällä on kotimainen rotukarjapihvi, kananmuna, pekonia, salaattia ja maustekurkkua. Myös nyhtöpossulla tai -kanalla täytetyt hampurilaiset ovat kävijöiden mieleen.
Hampurilaissämpylät leivotaan itse, samoin käsittämättömän maukkaat munkit.
Joka perjantai savustetaan tuoretta merilohta, jota moni tietää odottaa ja jonottaa. Muutakin kalaa on silloin tällöin tarjolla.
Makunautintoja voi jatkaa kotona, sillä vitriinistä löytyy mukaan oman savustamon tuotteita.
Grillin munkkehin voi nopeasti kehitttyä riippuvuus. Kuva: Jaana Kankaanpää
Lähde MT