Junayhteys Eurooppaan – raja-alue valmiina, valtio päättäköön
Pohjoisessa odotetaan parhaillaan merkittävää päätöstä, joka voisi muuttaa koko seudun saavutettavuutta ja elinvoimaa. Kyse on matkustajajunaliikenteen aloittamisesta Suomen ja Ruotsin välillä, joka avaisi samalla uuden maareitin Eurooppaan saakka.
Rataosuus Suomen Laurilan, Tornion ja Ruotsin Haaparannan välillä on jo sähköistetty – valmiiksi rakennettu yhteys maksoi Suomelle 30 miljoonaa euroa. Siitä huolimatta matkustajajunia ei vielä kulje rajan yli. Käytännössä aloittaminen olisi mahdollista pienellä lisäpanostuksella: vuosikustannus olisi alimmillaan noin 300 000 euroa. Päätös odottaa nyt ministeriöltä.
Matkailuelinkeino odottaa vihreää valoa
Raja-alueen matkailuyritykset ja palveluntarjoajat ovat odottavalla kannalla. Alueella uskotaan vahvasti, että sujuva junayhteys lisäisi matkailijoiden määrää sekä Suomen että Ruotsin puolella. Uusi yhteys ei vain yhdistäisi kaksoiskaupunkia Tornio–Haaparanta, vaan linkittäisi Lapin ja Norrbottenin entistä tiiviimmin koko Eurooppaan.
Paikallinen matkailuyhdistys, jonka jäseninä on parikymmentä yritystä, on ollut aktiivisesti edistämässä asiaa. Alueen kunta on mukana tukemassa toimintaa markkinointiyhteistyöllä, joka moninkertaistaa yritysten omat panostukset.
Rajan vetovoimatekijät: luonto, kulttuuri ja aikamatkailu
Seudulla on runsaasti houkuttelevia ja ainutlaatuisia vetonauloja: rajakauppa, kahden maan palvelut, pohjoisen villi luonto, yötön yö, meri ja Euroopan pisin vapaana virtaava joki. Lisäksi alueelta löytyy golfkenttä, jossa valtakunnanraja ylitetään kierroksen aikana useaan kertaan – ja jopa aikavyöhyke vaihtuu. Tämä tuo alueelle eksoottista vetovoimaa erityisesti ulkomaisille matkailijoille.
Kansainvälisten matkailijoiden määrä onkin ollut kasvussa: Torniossa kirjattiin viime vuonna lähes 30 % kasvu, ja Haaparannassa vastaavasti 14 %. Yöpymisten kokonaismäärä ylitti 190 000.
Junamatkailun suosio nousee – myös yritykset valmiina
Useat alueen hotellit, kauppakeskukset ja palveluntarjoajat seuraavat tilanteen kehittymistä tarkasti. Kaikki viittaa siihen, että jos matkustajajunaliikenne toteutuu, vaikuttaa se myönteisesti asiakkaiden määrään, viipymiin ja alueen houkuttelevuuteen.
Pohjois-Ruotsissa uskotaan, että yhdistävä junayhteys lisäisi sekä matkailua että työmatkaliikennettä Suomen ja Ruotsin välillä. Suunnitteilla oleva Norrbotniabanan-yhteys vahvistaisi entisestään alueen asemaa tärkeänä liikenteen ja matkailun solmukohtana.
Aika tehdä päätös
Valmis rata odottaa nyt vain matkustajia. Yhteys olisi teknisesti mahdollista avata nopealla aikataululla, kunhan valtion päätös rahoituksesta saadaan. Paikalliset toimijat ovat valmiina – ja koko raja-alue hengittää samaa odotusta: että pitkään suunniteltu junayhteys vihdoin toteutuisi ja toisi mukanaan liikettä, elämää ja mahdollisuuksia.