Lääkkeiden saatavuusongelmat ovat lisääntyneet selvästi – tutuista lääkkeistä tällä hetkellä pulaa

Lääkkeiden saatavuusongelmat ovat lisääntyneet selvästi viime vuosina. Tällä hetkellä puutetta on esimerkiksi osasta migreenilääkkeitä, joita ei ole saanut apteekista moneen kuukauteen.

Tällä hetkellä ongelmia on esimerkiksi joidenkin migreenilääkkeiden ja nikotiinikorvauslääkkeen saatavuudessa.
Tällä hetkellä ongelmia on esimerkiksi joidenkin migreenilääkkeiden ja nikotiinikorvauslääkkeen saatavuudessa.

Tällä hetkellä ongelmia on esimerkiksi joidenkin migreenilääkkeiden ja nikotiinikorvauslääkkeen saatavuudessa. ADOBE STOCK / AOP

Roosa Pöyhtäri

roosa.poyhtari@iltalehti.fi

Lääkkeiden saatavuusongelmat ovat yleistyneet viime vuosina. Ennen vuotta 2015 saatavuushäiriöilmoituksia tehtiin vuosittain alle 500. Vuonna 2019 määrä nousi yli 1500 ilmoitukseen, jossa se on pysytellyt.

Apteekissa tulee entistä useammin eteen tilanne, jossa reseptiin merkittyä lääkettä ei ole saatavilla. Tällöin asiakkaalle tarjotaan mahdollisuuksien mukaan rinnakkaisvalmistetta. Joskus vaihdon tekemiseksi pitää ottaa yhteyttä lääkäriin.

Esimerkiksi migreenilääke Migardia ei ole ollut moneen kuukauteen lainkaan saatavilla. Saatavuushäiriö päättyy ilmoituksen mukaan elokuussa. Myös rinnakkaisvalmisteessa on saatavuushäiriöitä, kertoo Migreeniyhdistys.

Tupakoinnin lopettamiseen käytettävää Champixia ei ole ollut saatavilla keväästä 2021 lähtien ja häiriö jatkunee ilmoituksen mukaan keväälle 2023. Saatavilla ei ole saman lääkeaineryhmän korvaavia lääkkeitä. Tupakoinnin lopettamiseen on saatavilla nikotiinikorvaushoitovalmisteita ilman reseptiä.

Itsehoitolääkkeistä esimerkiksi tiettyjen Burana-tuotteiden ja ilmavaivoihin vaikuttavan lääkkeen saatavuudessa on katkos.

Artikkelin lopussa on Iltalehden Apteekkariliitolta perjantaina saama listaus tuotteista, joiden tukkusaatavuudessa on tällä hetkellä puutteita.

Apteekkariliiton viesti on, että ei ole syytä hätääntyä. Mitään sellaista kriittistä valmistetta ei ole lopussa, jolle ammattilaiset eivät yhteistyössä löytäisi jotain korvaavaa.

Fimean sivuilla voi tarkastella ilmoituksia lääkkeiden saatavuushäiriöistä. Lääkkeiden saatavuutta apteekeista voi katsoa esimerkiksi Apteekkariliiton lääkehaulla.

Apteekissa asiakasta ei jätetä pulaan, vaan uutta lääkettä järjestetään tarvittaessa yhteistyössä lääkärin kanssa, Apteekkariliitosta kerrotaan.
Apteekissa asiakasta ei jätetä pulaan, vaan uutta lääkettä järjestetään tarvittaessa yhteistyössä lääkärin kanssa, Apteekkariliitosta kerrotaan.

Apteekissa asiakasta ei jätetä pulaan, vaan uutta lääkettä järjestetään tarvittaessa yhteistyössä lääkärin kanssa, Apteekkariliitosta kerrotaan. OUTI JÄRVINEN / KL

Häiriöt näkyvät muuallakin

Yksikön päällikkö Timo Mauriala Fimeasta kertoo, että tämän vuoden kesäkuun loppuun mennessä Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskukselle on tehty 1129 saatavuushäiriöilmoitusta.

Viime vuonna saatavuushäiriöilmoituksia tehtiin 1710 kappaletta. Tältä vuodelta ilmoituksia tulee näillä näkymin kertymään edellisvuotta enemmän.

– Yleiskuva on se, että lääkkeiden saatavuustilanne on melko normaali, Mauriala kuvailee.

Hänen mukaansa saatavuushäiriöt näkyvät muuallakin maailmassa, sillä tuotannossa ja toimitusketjuissa on ollut jo parin vuoden ajan häiriöitä koronapandemian vuoksi. Myös esimerkiksi koronapotilaiden hoitoon käytettävien lääkkeiden kysyntä on kasvanut.

Osa Suomeen tulevista lääke-erien toimituksista viivästyy aiheuttaen saatavuuskatkoksen, mutta yleisesti ottaen häiriöiden kestot ovat Maurialan mukaan melko lyhytaikaisia.

Mikäli yllä oleva kuvaaja ei näy, voit katsoa sen täältä.

Lumipalloefekti apteekissa

Apteekkariliiton Brand Manager Elina Aaltonen vahvistaa, että lääkkeiden saatavuusongelmat ovat näkyneet apteekeissa jo useamman vuoden.

Lääkkeen tuotantoketju ja matka Suomeen on pitkä ja herkkä häiriöille.

– Lääketilaukset tehdään lääketukkuihin usein monia kuukausia, jopa vuosia ennen. Äkillisen kovan kysynnän paikkaaminen ei siis välttämättä käy kovin nopeasti.

Apteekissa tarkistetaan, löytyykö reseptilääkkeelle vaihtokelpoisia valmisteita.

Aaltosen mukaan tietyn valmisteen loppuessa sattuu usein niin sanottu lumipalloefekti. Jos sille on olemassa rinnakkaisvalmisteita, niiden valmistajat eivät ole osanneet varautua äkisti kasvaneeseen kysyntään.

– Jos rinnakkaisvalmisteetkin ovat lopussa, pitää ottaa yhteyttä lääkäriin. Hän miettii, löytyykö samasta lääkeaineryhmästä jokin korvaava, mahdollisimman samankaltainen lääke, Aaltonen sanoo ja lisää, ettei asiakasta jätetä missään tilanteessa pulaan.

Varaudu hyvissä ajoin

Saatavuushäiriöt tuottavat huolta ja harmia varsinkin, jos joutuu siirtymään täysin uuteen lääkkeeseen.

– On aina ikävä tilanne, jos tietty lääke on toiminut ja sopinut hyvin, eikä sitä tai täysin vastaavaa valmistetta ole saatavilla. Asiakkaat miettivät, toimiiko uusi lääke samalla tavalla ja tuleeko toisenlaisia haittavaikutuksia, Aaltonen sanoo.

Aaltosen mukaan ei ole suositeltavaa hamstrata suurempia määriä lääkettä, vaikka omaa lääkettä olisi huonosti saatavilla. Tämä kerryttää lisää saatavuusongelmia.

Aivan viimeiseen tablettiin ei reseptilääkkeen hakua silti kannata jättää, jotta tarvittaessa voidaan miettiä vaihtoehtoja.

– Jatkuvan lääkityksen kohdalla voi yleensä kolme viikkoa ennen lääkkeiden loppumista käydä hakemassa uuden annoksen. Varsinkaan näin kesäaikaan sitä ei kannata jättää viime tippaan, kun terveydenhuollossa on lomat, Aaltonen neuvoo.

Useimmiten saatavuushäiriöt ovat lyhytaikaisia, mutta joskus katkokset venyvät kuukausien mittaisiksi.
Useimmiten saatavuushäiriöt ovat lyhytaikaisia, mutta joskus katkokset venyvät kuukausien mittaisiksi.

Useimmiten saatavuushäiriöt ovat lyhytaikaisia, mutta joskus katkokset venyvät kuukausien mittaisiksi. AOP

Häiriöt eri lääkeryhmissä

Fimean mukaan tuotantoon liittyvät syyt, kuten kapasiteettiongelmat tai laatuongelmat tuotannossa ovat tärkein saatavuushäiriöiden syy.

Häiriöt jakaantuvat melko tasaisesti eri lääkeryhmiin. llmoitusten joukossa korostuvat ne lääkkeet, joita on eniten markkinoilla.

– Useimpina vuosina saatavuushäiriöitä on ollut suhteessa suurin määrä monissa hermostoon vaikuttavissa lääkkeissä, kuten kipulääkkeissä ja sydän- ja verisuonisairauksien lääkkeissä, Timo Mauriala kertoo.

Vuonna 2021 70 prosenttia lääkkeiden saatavuushäiriöistä koski sellaisia valmisteita, joihin sai apteekissa suoraan vaihdettua rinnakkaisvalmisteen tilalle, selviää Fimean katsauksesta.

– 22 prosentissa valmisteita oli apteekissa vaihtoehtoinen valmiste saatavilla, mutta vaihto vaati lääkäriltä uuden reseptin. 8 prosenttia saatavuushäiriöilmoituksista koski valmisteita, joille ei ollut vaihtoehtoa olemassa, Mauriala sanoo.

LUE MYÖS

Lääkkeitä, joissa on saatavuusongelmia

Burana 40 mg/ml oraalisuspensio, 200 ml pullo (kipulääkeliuos)

Burana-purukapseli (kipu ja kuume)

Pamol 24 mg/m oraalisuspensio (kipu ja kuume)

Imodium Plus (ripuli ja ilmavaivat)

Migard (migreeni)

Champix (tupakoinnin lopettaminen)

Apolar (kortisonivoide ihon tulehduksiin ja allergiseen ihottumaan)

Kefalex (antibiootti monenlaisiin bakteeritulehduksiin)

Amitrid mite (verenpaine ja sydämen vajaatoiminta)

Epipen 300 µg (aikuisten adrenaliini-injektori)

Osa tuotteista on suoraan vaihtokelpoisia rinnakkaisvalmisteeseen, osa vaatii lääkäriltä uuden reseptin.

Listan tuotteet ovat lopussa lääketukusta. Tämä ei välttämättä tarkoita, että valmiste olisi kaikista apteekeista lopussa. Apteekkariliiton lääkehaulla voi tarkistaa apteekkien varastotiedot.

Lähde: Apteekkariliitto

Lähde https://www.iltalehti.fi/terveysuutiset/a/32e12f62-40e4-4f6c-aae9-09ae56e91a7f

Leave a Reply

Translate »