Lahjomaton testi kertoo, onko puu kuivaa, vinkkaa polttopuukauppias: ”Kosteusmittaria ei tarvita”

Lehtipuun kuivuuden saa selvitettyä yksinkertaisella kokeella: jos se on kuiva, siitä pystyy puhaltamaan läpi, vinkkaa Seppo Kulju.

Jos koivu on kuiva, siitä pystyy puhaltamaan läpi, näyttää Seppo Kulju. ”Riittää, kun tipautat sylkiläntin toiseen päähän ja tasoitat sen peukalolla. Kun puhallat toisesta päästä, kupliihan se.” Kuva: Esko Keski-Vähälä

Seppo Kuljulla on auton perässä banaanilaatikollinen koivuklapeja. Hän myy polttopuita. Jos kuormaan on eksynyt huono puu, hän vaihtaa sen.

”Polttopuukaupassa kaiken a ja o on luottamus. Sitä ei voi menettää kuin kerran. Asiakas ostaa, jos luottaa, että saa hyvälaatuista puuta joka vuosi.”

Toholampilainen Kulju myös suorittaa laaduntarkkailua omilla viidellä tulisijallaan.

Hän opetti 32 vuotta pitkää matematiikkaa lukiossa ennen kuin puutavaraliikkeen pyörittäminen vei mukanaan.

”Taustasta johtuu, että näen kiusallisen hyvin kaikki virheet. Osaan myös harkita, miten asiat pitää tehdä niin, että priimaa pukkaa.”

Kulju myi viime talvena polttopuita 900 heittokuutiota.

Kuitupuun tuonti Venäjältä loppui. Samaan aikaan energiapuun kysyntä kasvoi. Sahafirmojen hakkuilta kuitupuut menivät sellunkeittäjille.

Siksi viime talvesta kolme kuukautta meni omissa metsissä puita hakatessa.

”Taustasta johtuu, että näen kiusallisen hyvin kaikki virheet. Osaan myös harkita, miten asiat pitää tehdä niin, että priimaa pukkaa.”

”Se johti siihen, että ei kerennyt panostaa rakennuspuutavaran myyntiin. Sitä olisi mennyt enemmänkin, jos kerkeäisi mainostaa ja panna pelimerkkejä myyntiin.”

”Toisaalta metsät tulevat harvennettua, kun omasta metsästä hakkaan.”

Kulju osti tammikuussa Valmet 805 -traktorin vuodelta 1989. ”Työmies ajoi puut perästä pois, kun hakkasin moottorisahalla. Säästin aikaa, kun tein 5m pölliä, eikä minun tarvinnut läjätä niitä metsässä. Kun puut saa traktorilla ajettua pois, metsään ei jää raiteita.”

Toholampilainen yrittäjä Seppo Kulju ajatteli alunperinkin, että oman metsän puut kannattaa tehdä polttopuiksi. ”Niin saa sekä kuntoilua että taloudellista hyötyä, jos homma onnistuu. Ei tämä kultakaivos ole.” Kuva: Esko keski-Vähälä

Koivukuitupuun hinta tontille ajettuna likimain kaksinkertaistui vuodessa.

Facebookin ryhmissä äänekkäimmät moittivat polttopuita kalliiksi. Oman metsän puut ovat ilmaisia, jotkut kommentoijat näkevät.

”Kyllä kaikki metsät on pitänyt rahalla ostaa. Puut pitää saada tuotua metsästä poiskin”, sanoo Kulju.

Vanhojenkin traktorien ja työkoneiden hinnat ovat nousseet reilusti. Klapisirkkelin terän hinta tuplaantui vuodessa. Lisäksi tarvitaan katto päälle ja lattia alle.

”Maahan taivasalle on turha tehdä polttopuita. Jos viet ne asiakkaalle, saat kaksi kauppaa: ensimmäisen ja viimeisen.”

”Se on kylmä tosiasia, että on hyvin vaikea tuottaa ykköslaatuista puutavaraa, jos niitä ei saa juhannukselta katon alle.”

Lehtipuun kuivuuden saa selvitettyä yksinkertaisella kokeella: jos se on kuiva, siitä pystyy puhaltamaan läpi. ”Se on lahjomaton testi. Kosteusmittaria ei tarvita.”

”Arvelin, että jos koulu menee alta, jatkan sitten puiden parissa.”

Akateeminen halonhakkaaja on kotoisin maatilalta. Isä oli kirvesmies ja Kulju on aina ollut puuhommissa mukana.

Kulju perusti toiminimen vuonna 2009. Siihen aikaan käytiin valtakunnallista keskustelua pienten kuntien pienten lukioiden lakkauttamisesta.

Kulju viihtyy Toholammilla eikä halunnut lähteä minnekään. ”Arvelin, että jos koulu menee alta, jatkan sitten puiden parissa.”

Yrittäjä aloitti pienestä: hän peitteli polttopuita pressuilla vuokratontilla.

”Valitettavasti joudun sanomaan, että olen peitellyt puita enemmän kuin omia lapsiani.”

Kolme vuotta sitten puuhommasta tuli päätoimista, kun Kulju luopui opetustyöstä. ”Puuhomma kasvoi vuosi vuodelta. En meinannut keretä nukkumaan.”

Tiloja on laajennettu tulorahoituksella ja nyt Kuljulla on 1 600 neliötä katon alla asfalttikentällä.

Liikevaihto hipoo puolta miljoonaa euroa. Rakennuspuutavara tuo pääosan tuloista. Polttopuiden osuus on noin kymmenesosa mutta ne työllistävät sitä enemmän.

Maakuntaan puita viedessä Kuljulla on aina mukana marja- ja sieniämpäri. Hän poikkeaa usein kotimatkalla metsään.

Keski-Pohjanmaan Yrittäjät palkitsi Puutavaraliike Seppo Kulju Tmi:n viime vuonna maakunnallisella yksinyrittäjäpalkinnolla.

Eläkeikään on Kuljulla seitsemän vuotta. ”Mutta en minä taida jäädä eläkkeelle ollenkaan. Puiden kanssa puuhastelu on mukavaa hommaa.”

On hyvä, että polttopuuasiakkaat ovat liikkeellä eri aikaan, sanoo Seppo Kulju. Puita toimitetaan ympäri vuoden. ”Eihän näitä muuten ehtisikään jakaa.” Kuva: Esko Keski-Vähälä

Lähde: MT.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »