Sulatus huoneenlämmössä tuhoaa marjojen C-vitamiinia – Näin poimitut marjat kannattaa käsitellä
Marjojen sulattamisessa on hyvä huomioida niiden käyttötarkoitus, asiantuntija kertoo.
Lakan sisältämä bentsoehappo auttaa marjaa säilymään hyvänä. KUVA: JOHANNES TERVO
TUNNETTU tosiasia on, että kotimaiset marjat ovat hyvää ravintoa. Niitä kannattaa nauttia kuitujenkin takia. Esimerkiksi vadelmassa kuitua on lähes neljä grammaa sataa grammaa kohden. Lakassa kuitua on jopa kuusi grammaa sadassa grammassa, mikä on raja runsaskuituiselle elintarvikkeelle. Mustikan kuitupitoisuus on 3,3 g/100 g.
Lisäksi marjoissa on muun muassa C-vitamiinia. Kahdessa desilitrassa vadelmia sitä on yhtä paljon kuin pienessä mandariinissa. Vadelmaakin enemmän C-vitamiinia on lakassa. Kun niitä syö runsaan desilitran, on saanut kehon päivittäin kaipaaman määrän C-vitamiinia (75 milligrammaa).
LAKAN poimintakausi alkaa heinäkuun puolivälissä ja vadelman sekä mustikan yleensä heinäkuun loppupuolella. Miten marjat kannattaa keräämisen jälkeen käsitellä, jotta vitamiinit säilyvät marjassa mahdollisimman hyvin?
Arktiset Aromit ry:n toiminnanjohtaja Birgitta Partanen sanoo, että kaikki marjat, mutta erityisesti vadelma kannattaa kerätä niin, ettei marjojen sekaan tule roskia. Silloin marjoja ei tarvitse siirrellä montaa kertaa. Rakenteeltaan pehmeä vadelma rikkoontuu helposti. Tämän takia vadelmaa ei myöskään kannata huuhdella poimimisen jälkeen.
”Vadelmat kannattaa kerätä puhtailta paikoilta, ei esimerkiksi tienvarsilta, jossa niihin tarttuu pölyä”, Partanen sanoo.
Vadelmat kannattaa sulattaa esimerkiksi vesihauteessa tai mikrossa. KUVA: MARKO SORSA
Partasen mukaan marjat kannattaa pakastaa mahdollisimman pian poimimisen jälkeen. Jos marjoja pakastaa reilumman satsin, pakastin on hyvä säätää tavallista kylmemmälle teholle, Arktiset Aromit ry neuvoo sivuillaan. Yhdistyksen mukaan marjoissa oleva vesi jäätyy silloin pienempinä kiteinä, mikä vaikuttaa marjojen rakenteeseen sekä ravintoaineiden säilyvyyteen. Marttojen pakastusohjeiden mukaan tehon voi laskea tavalliselle tasolle vuorokauden kuluttua marjojen pakastamisen aloittamisesta.
KUN pakastetut marjat haluaa syödä, niiden sulattamisessa kannattaa huomioida käyttötarkoitus.
”Jos marjat laittaa puuroon tai vastatehtyyn kiisseliin, lämpö sulattaa ne. Jos taas tekee esimerkiksi smoothieta, marjat voi laittaa juoman sekaan hieman kohmeisinakin.”
Marjojen sisältämää C-vitamiinia tuhoutuu, kun marjat sulattaa huoneenlämmössä, koska silloin marja ei sula tasaisesti. Marjan sisäkerroksen ollessa vielä jäässä sulanut ulkokerros menettää jo ravintoaineita. Huoneenlämmössä sulattaminen ei myöskään tee hyvää marjan rakenteelle.
Paras ratkaisu onkin tehdä nopea sulatus mikrossa tai vesihauteessa. Tällöin C-vitamiinia häviää marjoista mahdollisimman vähän.
”Mikrokin herättää tunteita puolesta ja vastaan. Jotkut eivät halua käyttää mikroa lainkaan. Tällöin marjat voi sulattaa vesihauteessa”, Partanen sanoo.
JOS hillaa kerää omaan käyttöön, sen voi kerätä suoraan pakasterasioihin. Niin marja säilyy mahdollisimman hyvänä, Partanen vinkkaa. Lakka pysyy jääkaapissa hyvänä vadelmaa kauemmin.
”Lakka säilyy käyttökelpoisena jääkaapissa useamman päivän”, hän sanoo.
”Kypsä lakka säilyy hyvin omassa mehussaan. Lakassa on bentsoehappoa, joka hidastaa pilaantumista.”
Pakastaminen ei vaikuta marjojen kuitupitoisuuteen.
Marjastajan muistilista
- Poimi marjoja vain kuivalla säällä. Kuivina poimitut marjat säilyvät paremmin.
- Kerää marjat puhtaaseen koriin, rasiaan tai kannelliseen ämpäriin. Muovipussia ei kannata käyttää.
- Varaa vettä käsienpesua varten.
- Jos käytät marjapoimuria, käytä sitä rauhallisesti, jotta et vahingoita seuraavan vuoden kukkasilmuja.
- Siirrä marjat mahdollisimman nopeasti viileään tilaan tai pakasta pian keräämisen jälkeen.
Lähde: Aamulehti.