Suomen nopeimman miehen menestyksen pohjat loi 90-vuotias valmentajaguru – Samuli Samuelssonin isä liikuttui huimasta ennätyksestä: “Kyynel vierähti silmään”
Akillesvammoistaan selvinnyttä Samuli Samuelssonia ohjasi nuorempana ensin oma Harri-isä, kunnes kuvioihin tuli Mauri Salomäki. Tuore 100 metrin SE-mies on tätä nykyä Mikael Ylöstalon valmennuksessa.
PAAVO FORSBERG
11.7.•Päivitetty 11.7.
Samuli Samuelssonin sunnuntainen sadan metrin Suomen ennätys yllätti pikakiiturin uraa läheltä seuranneen isän Harri Samuelssonin. Samuli Samuelsson kellotti Porvoossa ratasuoran aikaan 10,16. Hän rikkoi 21 vuotta vanhan Tommi Hartosen Suomen ennätyksen 10,21.
– Sanoinkuvaamattomat tunnelmat. Kyynel vierähti silmään. Muistelin sitä aikaa, kun aloitettiin tämä urheilu-ura ja nyt ollaan tässä. Tämä on aivan upeaa, Harri-isä tunnelmoi Yle Urheilulle.
Harri juoksi itsekin aikoinaan kilpaa pikamatkoilla ja innosti Samulin lajin pariin. Hänen mukaansa pojalla on ollut eväät Suomen ennätykseen jo jonkin aikaa.
– Pikajuoksu on herkkä laji. Viimeiset vuodet ovat näyttäneet, että se voisi sieltä vaikka joskus tulla. Nyt se tuli aika lailla yllättäen.
Suomen ennätys sadalla metrillä on ollut Samuli Samuelssonin tavoitteena jo vuosia. Arvokisapaikkoja tai -mitaleita hän ei ole ajatellut.
– Kaikki tulee ainostaan tuloksen myötä. Ei voi tavoitella jotain tiettyä arvokisasijoitusta, kun ei voi vaikuttaa toisten kilpailijoiden suorituksiin, Harri sanoi.
Samuelsson, 27, rikkoi juoksullaan elokuun Münchenin EM-kisojen tulosrajan. Ikaalisten Urheilijoita edustavan Samuelssonin uusi ennätys 10,16 on tämän kauden Euroopan tilastossa 17. kovin aika(siirryt toiseen palveluun).
– Jos tuollaisen ajan siellä juoksee, niin on luultavasti ainakin välierissä, Harri tuumi.
Tuttu mies menestyksen takana
Pesäpalloa ja pikajuoksua harrastaneen Harrin verenperintönä Samuli liikkui paljon jo pienenä.
P13-sarjassa Samuli saavutti ensimmäisen piirinmestaruusmitalinsa pikajuoksussa ja Harri-isä havahtui. Pojalle tarvittiin valmentaja. Hän kysyi tehtävään Mauri Salomäkeä, joka oli toiminut 70-luvulla Harrin pesäpalloseuran Ikaalisten Urheilijoiden pelinjohtajana ja myöhemmin tämän pikajuoksuvalmentajana.
Perheelle tuttu valmentajaguru loi Samulin menestyksen pohjan.
– Salomäkeä parempaa valmentajaa ei ole. Hän osaa rakentaa pikajuoksuohjelman. Samuli on sanonut, että Maurin harjoittelun jaksotus on aivan omaa luokkaansa. On Maurin ansiota, että tänne asti on päästy. Mikke on vielä hienosäätänyt pari viimeistä vuotta, Harri sanoi.
“Mikke” eli Mikael Ylöstalo alkoi valvoa Samulin harjoittelua tämän muutettua Helsinkiin opiskelemaan vuonna 2017. Salomäki jättäytyi valmennuspuuhista 88-vuotiaana kaksi vuotta sitten. Nykyään Ylöstalo vastaa Samuelssonin tekniikan seuraamisen lisäksi muustakin valmennuksesta.
Akillesvaivat pilasivat kaksi kautta
Vuonna 2013 Samuelsson juoksi ensimmäistä kertaa nuorten arvokisoissa, matkoina 200 metriä ja pikaviesti. Vuotta myöhemmin hän oli jo miesten pikaviestijoukkueen varamiehenä aikuisten EM-kilpailuissa Zürichissä.
Samana vuonna Kalevan kisoista irtosi ensimmäinen mitali. Samuelsson saavutti 200 metrillä pronssia. Vuonna 2014 hän edusti Suomea myös molemmilla pikamatkoilla nuorten MM-kisoissa.
Menestystä ei vielä tullut, mutta kokemus kasvoi. Samana vuonna Samuelsson alitti myös 100 metrillä ensimmäisen kerran 10,50. Sunnuntaina Porvoossa Samuelsson muisteli, että juuri vuonna 2014 hän oli alkanut unelmoida Hartosen Suomen ennätyksen rikkomisesta.
Vuonna 2015 Samuelsson nappasi ensimmäisen aikuisten SM-kultansa 200 metriltä ja juoksi ali-ikäisenä alle 22-vuotiaiden EM-kilpailujen 200 metrillä finaalissa kuudenneksi ajalla 20,90.
Vuotta myöhemmin hän edusti Suomea aikuisten EM-kilpailuissa Amsterdamissa. Lajit olivat 200 metriä sekä pikaviesti. Saman vuoden Ruotsi-ottelussa Samuelsson juoksi takakaarreosuuden miesten 4×100 metrin SE-juoksussa. Aika oli 39,25.
Vuosi 2017 oli huikea läpimurto. Samuelsson juoksi Kalevan kisojen tuplamestariksi voittaen Seinäjoella 100 ja 200 metrin Suomen mestaruudet. Arvokisarintamalla hän pinkoi sadalla metrillä neljänneksi alle 23-vuotiaiden EM-kisoissa, ja nuorten pikaviestijoukkue juoksi EM-pronssia.
Samana vuonna syntyi vielä alle 23-vuotiaiden SE-aika 10,30, joka sivusi Eetu Rantalan kolme vuotta aikaisemmin kellottamaa Suomen ennätystä.
Seuraavat kaksi kautta olivat hiljaisempia. Samuelsson kärsi akillesjännevammasta ja oli kilpakentiltä sivussa vuosina 2018–19.
Toivuttuaan akillesjänneleikkauksesta vuonna 2020 Samuelsson jatkoi siitä mihin jäi. Hän nappasi SM-kultaa 200 metriltä sekä hopeaa sataselta ja paransi sadan metrin aikaansa kahdella sadasosalla.
Viime vuonna palkintokaappiin kertyi kaksi SM-hopeaa pikamatkoilta.
Tällä kaudella Samuelsson on kilpaillut Paavo Nurmen kisoissa, Oulun rankingkilpailussa ja sunnuntaina Porvoon huippukisoissa, joissa uusi Suomen ennätys syntyi.
– 2018 ja 2019 taukoa kilpakentiltä ei olisi haluttu, mutta Samuli on todella tunnollinen kaveri. Hän tekee kaiken, mitä käsketään. Tässä on se tulos. Samuli on aivan huikea tyyppi harjoittelemaan, Harri-isä kehuu.
Lähde https://yle.fi/urheilu/3-12530947