Tuulivoimaväki tuskailee: Sadan miljardin euron investointien edessä on ongelma, jonka Viro ratkaisi 75 miljoonalla eurolla
Itärajaa suojaavat tutkat ovat Suomen tuulivoimaloiden suurin este. Hyvät rakennuspaikat alkavat loppua, todetaan jo Puolustusvoimistakin.
JUHA-MATTI MÄNTYLÄ
19.6•Päivitetty 14:07
Yle julkaisi sunnuntaiaamuna uutisen, joka kertoo tuulivoimasta – ja Puolustusvoimien suhtautumisesta siihen. Artikkeli käy läpi tilastoa, jonka kuka tahansa suomalainen voi kesälomareissullaan varmentaa.
Kun ajaa Pohjamaalta kohti pohjoista, myllyjä tulee vastaan koko ajan. Sen sijaan Itä-Suomessa voimaloita ei näy.
Kyse on itärajan ilmatilaa suojaavista tutkista. Tuulivoimalat aiheuttavat katvealueita, ja siksi Puolustusvoimat ei juurikaan anna myönteisiä lausuntoja itäisille tuulipuistohankkeille.
Mökkiläiset saattavat sitä tästä kiittää, mutta kunnanisät ja -äidit haikailevat menetettyjen veroeurojen perään.
Koko Suomen tasolla Puolustusvoimat on antanut kaikkiaan noin 16 000 myönteistä ja 4000 kielteistä lausuntoa. Tänä vuonna kielteisiä on kuitenkin ollut jo myönteisiä enemmän.
– Hyvät tuulivoimapaikat alkavat loppua meillä. Kyllä se alkaa näkyä tässä ihan selvästi, Puolustusvoimien tuulivoimalausunnot valmisteleva insinööri Jussi Karhila totesi artikkelissa.
Luonnehdinta huolestuttaa tuulivoimaväkeä. Heidän mukaansa tilanne uhkaa Suomen asettamia tavoitteita.
– Ilmastotavoitteiden saavuttaminen ja venäläisestä fossiilisesta energiasta irtautuminen on tosi vaikea toteuttaa ilman, että pääsemme rakentamaan myös Itä-Suomeen, Tuulivoimayhdistyksen Anni Mikkonen sanoo.
“Hankkeistamme vähän yli puolet pysähtyy”
Suomessa on tällä hetkellä noin tuhat tuulivoimalaa. Puolustusvoimat on antanut noin 16 000 myönteistä lausuntoa.
Eikö se riitä?
Tuulivoimayhtiö Abo Windin toimitusjohtaja Aapo Koivuniemen mukaan suuri luku hämää. Puolustusvoimien puoltava lausunto on rakentamisen ehdoton edellytys, mutta se ei suinkaan tarkoita, että voimala rakennettaisiin.
– Vasta myönteisen luvan jälkeen ryhdytään neuvottelemaan maanomistajien kanssa, tehdään tarkempia luontoselvityksiä ja katsotaan, onko kunnalla halua ottaa tuulivoimaa alueelleen ja niin edelleen, Koivuniemi sanoo.
– Meidän hankkeistamme vähän yli puolet pysähtyy syystä tai toisesta. Moni myös kutistuu matkan varrella.
Hän arvioi, että Suomessa myönteisen lausunnon saaneista 16 000 voimalasta vain 4000–6000 rakennetaan.
Sekin toki moninkertaistaa Suomen voimaloiden määrän.
Kaikki samassa tyvenessä
LUT-yliopiston tutkimusjohtaja Petteri Laaksosen visioissa Suomi moninkertaistaa sähköntuotantonsa tuulen avulla. Sitten tuon tuulisähkön avulla tehdään teollisuuden päästöistä fossiilivapaata vetyä Keski-Euroopan teollisuuden tarpeisiin.
Tämä on mahdollista, koska Suomi – samoin kuin Ruotsi ja Norja – ovat Laaksosen mukaan Euroopan parhaita maita tuottaa halpaa tuulisähköä.
– Suomesta voisi tulla merkittävä energian viejä. Kyse on nyt siitä, hyödynnämmekö nyt kaiken sen potentiaalin, joka meillä on, Laaksonen sanoo.
Voimaloiden määrän lisäksi tärkeää on niiden sijainti. Itä-Suomeen rakentaminen olisi Laaksosen mukaan olennaista, koska läntisen Suomen voimala-alueet ovat turhan lähellä Ruotsin tuulivoimaloita.
Kun tuulituotanto painottuu tällä tavoin, verkkoon joudutaan rakentamaan enemmän säätövoimaa ja kalliita energiavarastoja.
– Jos Itä-Suomeen ei rakenneta, kaikki ovat yhtä aikaa samassa tyvenessä, Laaksonen sanoo.
Viro ratkoo jo ongelmaa
Tuulivoimayhdistyksen Anni Mikkosen mukaan Suomessa pitäisi toden teolla etsiä ratkaisuja, joilla tuulivoiman rakentaminen voitaisiin toteuttaa ilmavalvonnasta tinkimättä.
Esimerkiksi Viro on parhaillaan investoimissa kahteen tutkaan, jotka näyttävät tarjoavan ratkaisun.
– Olen keskustellut niistä virolaisten kollegoideni kanssa. Ymmärrys on, että vuoden 2025 jälkeen maatuulivoimaa voidaan siellä rakentaa minne vain, Mikkonen sanoo.
Puolustusvoimista huomautetaan, että ei suinkaan aivan minne vain. Virolaislehtien mukaan(siirryt toiseen palveluun) noin 60 prosenttia Viron maa-alasta vapautuisi tuulivoiman käyttöön(siirryt toiseen palveluun).
Kahden maan piirteet ja tarpeet voivat toki olla erilaisia. LUT-yliopiston Petteri Laaksosen mukaan tuulivoimaan kytkeytyy kuitenkin niin suuri vetytalouden murros, että rahasta ratkaisun löytyminen ei missään tapauksessa saa jäädä kiinni.
– Kysymyksen mittasuhteita kuvaa se, että meillä on tällä hetkellä yli sadan miljardin euron investoinnit jäämässä jumiin, koska Puolustusvoimat ei halua tuulivoimaa. Ja Viro ratkaisi ongelmansa 75 miljoonalla eurolla.
Abo Windin Aapo Koivuniemi uskoo, että tuulivoima-ala olisi valmis osallistumaan kustannuksiin. Raahen seudulla tuulivoimaloiden rakentajat rahoittivat taannoin uutta tutkaa(siirryt toiseen palveluun).
Korjaus 20.6. klo 14.03. Toisin kuin väliotsikossa aiemmin luki, Viro ei jatkossakaan voi rakentaa voimaloita minne vain. Virossa arvioidaan, että uudet tutkat vapauttavat 60 prosenttia sen maa-alasta tuulivoiman käyttöön.
Lue lisää: