Tyksin teho-osastolla valmistaudutaan huolestuneina lakkoon – Ylilääkäri: Potilasvalintaa voidaan joutua tekemään sota-ajan periaatteilla
Tehohoidon ylilääkärin Mika Valtosen mukaan potilaiden henki on vaarassa, jos lakko alkaa. Kaikkia potilaita ei voida siirtää muiden sairaaloiden teho-osastoille.
PÄIVI HAPPONEN
Tyksin teho-osaston ylilääkäri Mika Valtonen on miettinyt viime viikot, miten kriittisessä tilassa olevia teho-osaston potilaita voitaisiin hoitaa, jos Tehyn lakko alkaa suunnitellusti.
– Tämä on hyvin ahdistava ja järkyttävä tilanne, Valtonen sanoo.
Jos lakko alkaa, Turun yliopistollisen keskussairaalan teho-osasto suljetaan neljän päivän ajaksi, koska Tehy ei anna tähän lakkoon kriittisen hoidon turvaavaa suojelutyötä.
– Potilasvalintaa voidaan joutua tekemään sota-ajan periaatteilla, sanoo ylilääkäri Mika Valtonen.
– Tilanne alkaa muistuttaa jonkinlaista sotatilannetta, jossa aluksi pyritään analysoimaan, minkälaisia vammoja ja sairauksia potilailla on ja miten kiireellistä hoitoa tarvitaan. Sen jälkeen katsotaan, mitä resursseja on jäljellä.
Valtosen mukaan lakon aikana joudutaan entistä tarkemmin miettimään, kenelle tehohoitoa voidaan tarjota.
– Priorisointikriteerit tiukkenevat entisestään. Tällöin hoitoa pyritään kohdistamaan niihin potilaisiin, jotka siitä eniten hyötyvät niillä resursseilla, mitä enää on jäljellä.
Kaikkia tehopotilaita ei voida siirtää muihin sairaaloihin
Lakon on määrä alkaa Tyksin teho-osastolla syyskuun 20. päivä.
Osa teho-osaston potilaista voidaan siirtää muiden sairaaloihin teho-osastoille.
Turusta potilaita siirretään ensisijaisesti HUS-alueen teho-osastoille sekä Tampereen yliopistolliseen sairaalaan ja mahdollisesti Porin Satasairaalaan.
Kriittisessä tilassa olevien potilaiden siirtäminen on kuitenkin aina riski.
– Se on riski, joka uhkaa aina potilaan toipumista ja usein myös henkeä. Osalle potilaista riski on niin suuri, ettei heitä voi siirtää, Valtonen sanoo.
Turun teho-osastolla on tälläkin hetkellä potilaita, joiden siirtäminen olisi suuri riski.
– Meillä on viitisentoista potilasta, joista osa on aika vakavasti loukkaantuneita monivammapotilaita liikenne- ja muissa onnettomuuksissa.
Jos lakko alkaa, Tyksissä pyritään järjestämään hoitopaikka sellaisille potilaille, joita ei voida siirtää toiseen sairaalaan.
– Teho-osaston lääkärit hoitavat näitä potilaita jossain sairaalaan perustettavassa hoitopaikassa. Se ei tule olemaan teho-osaston kaltainen paikka, Valtonen sanoo.
Mistä löytyy se poliisi, joka hakee meidät töihin?
Perhe- ja peruspalveluministeri Aki Lindén (sd.) ilmoitti viime perjantaina alkavansa valmistella lakia, joka turvaisi potilaiden välttämättömän hoidon hoitajalakkojen aikana.
Ylen haastattelema Tyksin teho-osastolla työskentelevä sairaanhoitaja katsoo, ettei hoitajien pakottaminen työhön ole hyvä vaihtoehto. Hänen mukaansa laista ei olisi hyötyä, jos lakossa olevat hoitavat eivät halua tulla töihin.
Sairaanhoitaja sanoo, että hoitajat voivat olla vastaamatta puhelimeen, kun osastolta soitetaan ja pyydetään töihin.
– Mistä löytyvät ne poliisit, jotka hakevat meidät kotoa töihin? Ja pitääkö ne meidän käsistämme kiinni, että me teemme tätä työtä, sairaanhoitaja sanoo.
Sairaanhoitaja ei halua kommentoida tilannetta omalla nimellään, koska hänen mukaansa tilanne on “hankala” lähestyvän lakon vuoksi.
Hän kuitenkin itse sanoo tulevansa töihin, jos Suomeen säädetään laki, jonka avulla hoitajat voitaisiin velvoittaa töihin.
Myöskään teho-osaston ylilääkäri Mika Valtonen ei pidä hyvänä, että hoitajia pakotetaan töihin.
Hänen mukaansa “pakko” toimii huonosti terveydenhuollossa.
– Sovun syntyminen on ainoa järkevä tavoite. Kuitenkin jokainen keino, joka tuo apua näille hengenvaarassa oleville ihmisille, on periaatteessa hyvä asia.
Valtonen muistuttaa, että ratkaisulla on kiire. Turun teho-osastolta aletaan siirtää potilaita muiden sairaaloiden teho-osastoille jo ensi viikolla.
Lähde https://yle.fi/uutiset/3-12615658