Työsuhdepyörissä yksi selvä suosikki – Heikin yritys on ostanut polkupyöriä yli 60 miljoonalla eurolla

Gobybiken palvelua hyödyntävät työnantajat laidasta laitaan. Uusi toimiala kasvaa vauhdikkaasti.


Heikki Tiittasen (kuvassa vasemmalla) ja Tommi Ylösen yritys vuokraa omistamiaan työsuhdepyöriä työnantajille. Kuva : NELLI PÄIVÄLÄINEN

Jyri Huttunen
ONGELMANRATKAISU on yrittäjä Heikki Tiittaselle keskeisintä työssä. Hänen mielestään ratkaisujen keksiminen yrittäjänä on todella kiinnostavaa ja palkitsevaa.

–On tosi innostavaa löytää ratkaisuja, kun lähdetään selvittämään asiakkaan ongelmaa tyhjästä. Sille sytyn varmaan siihen asti, kun aika minusta jättää.

Uusi ratkaisua vaativa ongelma ilmeni vuonna 2020, kun hallitus esitti työsuhdepyöräilyn muuttamista verottomaksi 1200 euroon asti.

– Yhtiökumppanini Tommi Ylönen on yrityksen idean aito isä. Hän alkoi miettiä, mitä verovapaus työsuhdepyöräilyssä tarkoittaa.

Nyt Tiittasen yritys Gobybike toimii polkupyöräedun palveluntarjoajana yli 3200 työnantajalle. Tiittasen mukaan polkupyöräedun piirissä on hänen yrityksensä kautta lähes 200 000 työntekijää. Gobybike on Tiittasen mukaan selvästi työsuhdepyöräilyn alalla Suomen suurin toimija.

Tiittaselle ja Ylöselle kävi nopeasti selväksi, että sama leasing-malli, joka toimii autoedun kohdalla, ei toimi polkupyöräedun suhteen. Autoetu yleensä lakkaa, kun työntekijä vaihtaa työpaikkaa. Sen sijaan polkupyörä on tarkoitettu työntekijän henkilökohtaiseen käyttöön.

– Verovapaus tekee edusta erilaisen. Lisäksi pyörän pitää kulkea työelämän muutoksissa työntekijän mukana.

Tiittanen ja Ylönen halusivat kehittää palvelun, jonka kautta pyöräedun käyttöönotto olisi kaikille osapuolille mahdollisimman helppoa. Tiittanen itse halusi ratkaista nimenomaan työnantajan ongelmat pyöräedun suhteen.

Hän toteaa, että työsuhde-etu tarkoittaa työnantajalle suurta hallinnollista taakkaa. Gobybiken liiketoimintamallin ytimessä on hallinnon hoitaminen työnantajan puolesta.

GOBYBIKE ostaa itse polkupyörät, jotka vuokraa eteenpäin työsuhdepyöriksi. Aiemmin yhtiöllä oli ulkoinen rahoitusyhtiö, jonka kapasiteetti tuli nopeasti vastaan. Ulkoinen yhtiö oli liian hidas käsittelemään sopimuksia.

Gobybike on ostanut polkupyöriä yhteensä yli 60 miljoonalla eurolla. Tiittanen toteaa, että toimintamalli vaatii laajaa rahoituspohjaa. Korkojen nousu ei huolestuta Tiittasta, vaikka yhtiö on nostanut pyörähankintoihin jo yli 50 miljoonaa euroa lainarahaa.

– Olemme saaneet uusia instituutiosijoittajia, jotka ovat kiinnostuneita pitkäaikaisesti tukemaan toimintaamme. Toiminnan skaala on kasvanut samaa tahtia korkojen nousun kanssa.

Gobybike on kasvanut kahdessa ja puolessa vuodessa huimaa vauhtia. Vuonna 2022 yhtiön liikevaihto oli noin 26 miljoonaa euroa. Tiittanen kertoo, että tavoitteena tänä vuonna on jälleen tuplata liikevaihto.

Tiittanen muistuttaa, että Gobybike ja koko toimiala on vasta pari vuotta vanha. Työsuhdepyörien suosio on kasvanut vain parissa vuodessa suureksi.

– Tavoitteenamme on, että pyöräedusta tulee suositumpi kuin lounasedusta. Tänä vuonna työsuhdepyörien määrä ylittää työsuhdeautojen määrän.

Tiittanen kertoo, että yhtiön asiakkaina on suomalaisia työnantajia laidasta laitaan. Tiittasen mukaan asiakkaina on yrityksiä, kuntia, yhdistyksiä ja hyvinvointialueita kaikilta toimialoilta ympäri Suomea.

–Suurimmat työantajat työllistävät tuhansia ja pienimmät yhden. Yrityksissä on tajuttu, että tarjoamalla pyöräedun saadaan työntekijät liikkeelle. Se hyödyttää kaikkia osapuolia.

Tiittanen sanoo, että suosituimpia työsuhdepyöriä ovat maastopyörät. Hänen mukaansa lähes 70 prosenttia Gobybiken työsuhdepyöristä on sähköpyöriä.

–Työsuhdepyörä on se keino hankkia sähköpyörä.

Tiittasen mukaan polkupyöräedun verovapaus on ollut edelliseltä hallitukselta tehokas toimi. Hänen mukaansa vaikutus on ollut selvä.

– Nyt näkee vaikutuksen, kuinka tehokkaasti ihmiset siirtyvät pyöräilemään. Ainakin lyhyillä matkoilla valitaan mieluummin pyörä kuin auto.

Lue lisää: Korvaako työsuhdepyörä jo autoilua? Näin vastasivat pyöräetua hyödyntäneet

Gobybiken teettämän kyselyn mukaan 82 prosenttia työntekijöistä oli lisännyt pyöräilyä sen jälkeen, kun pyöräetu otettiin käyttöön. Yhtiön kyselyssä oli noin 5000 vastaajaa.

Tiittanen sanoo, että pyöräetu voi olla osa ratkaisua työssä jaksamisen ongelmiin ja suomalaisten rapistuvaan kuntoon. Hän muistuttaa, että pyöräily ei vaadi aikaisempaa liikuntataustaa.
– Pyöräetu on selkeästi helppo työkalu, jolla saadaan työntekijöitä liikkumaan enemmän.

GOBYBIKE ei ole Tiittasen ensimmäinen yritys. Aikaisemmin hän luotsasi Finnish Baby Boxia, joka muovasi suomalaisesta äitiyspakkauksesta kuluttajatuotteen kansainvälisille markkinoille. Startup-yritys myytiin lastenvaatteiden valmistaja Reimalle vuonna 2016.

Tiittasen sisäinen palo yrittäjyyteen ja myyntityöhön on lähtenyt lapsuudesta. Hänen mukaansa ensimmäisen työpaikan kohdalla kävi hyvä tuuri. Tiittanen oli töissä Supercellin perustajien Ilkka Paanasen ja Mikko Kodisojan ensimmäisessä yrityksessä Sumeassa.

– Inspiroiduin siitä, millaisella energialla he veivät yritystä eteenpäin. Siitä lähti ajatus, että haluan olla yrittäjä joskus.

Sen jälkeen Tiittanen on työskennellyt muun muassa Sanomalla.

Pyöräilyn työsuhde-edusta tuli verovapaa vuoden 2021 alussa. Työsuhdepyörän etu on työntekijälle verovapaata tuloa 1200 euroon asti. Työsuhdepyörän arvoon lasketaan myös pyörään kuuluvat kiinteät lisävarusteet.

Lähde : Taloussanomat

Leave a Reply

Translate »