Työttömyys jatkaa laskuaan, ja myös nuoret ovat löytäneet töitä – “Tämä on aivan poikkeuksellista aikaa”, sanoo asiantuntija
Pirkanmaalla päästään iloitsemaan koko maatakin matalammasta työttömyysprosentista. Eniten työpaikkoja on koronakuopan jälkeen avautunut palvelu- ja myyntialalle sekä rakennus- ja valmistustyöhön.
PASI PUNKARI,
SANNI ISOMÄKI
Suomen työllisyyden koheneminen jatkui heinäkuussa. Koronapandemian alkuvaiheen jälkeen kaksi vuotta sitten käynnistynyt kehitys näkyy niin koko maassa kuin myös Pirkanmaalla. Tuoreimmasta ely-keskuksen työttömyyskatsauksesta(siirryt toiseen palveluun) selviää, että Pirkanmaalla sekä laaja työttömyys että pitkäaikaistyöttömyys ovat helpottaneet.
Myös alle 25-vuotiaiden työttömyys oli merkittävästi helpottanut. Työttömien miesten ja naisten määrä oli lähellä toisiaan.
Pirkanmaalla oli heinäkuussa vajaat 24 000 työtöntä työnhakijaa, mikä vastaa 9,5 prosentin työttömyysastetta. Luku on 4 900 vähemmän kuin viime vuonna samaan aikaan. Pelkästään Tampereella työttömiä oli noin 3 174 vähemmän.
Pirkanmaalla työnhakijoiden kokonaismäärä laski lähes 14 000 henkilöllä verrattuna viime vuoteen. Työllisyyden kannalta parhaat kunnat olivat Vesilahti, Pälkäne ja Sastamala, kaikki lähellä kuuden prosentin tasoa. Tampereella lukema oli kuitenkin 11,3 prosenttia.
Myös alle 25-vuotiaiden työttömyys oli merkittävästi helpottanut. Työttömien miesten ja naisten määrä oli lähellä toisiaan.
Avoimia työpaikkoja historiallisen paljon
Yli kaksi vuotta työttömänä olleiden määrä kasvoi yhä, mutta yli vuoden työttömänä työnhakijana olleiden määrä laski vuoden takaisesta.
Pirkanmaalla kehitys noudattelee samaa suuntaa kuin koko maan tilanne. Koko maassa työttömien ja lomautettujen määrä laski viime vuoden heinäkuuhun verrattuna 50 329 henkilöllä, eli 16 prosenttia. Koko maassa keskimääräinen työttömyysaste oli 10,3 prosenttia.
Ely-keskuksen ennakointiasiantuntija Juha Salminen on monen muun tapaan lukuihin tyytyväinen.
– Avointen työpaikkojen määrä on edelleen todella korkealla tasolla. Tämä on aivan poikkeuksellista aikaa. Avoimia työpaikkoja on ollut kaksi-kolme vuotta sellaisia määriä, ettei ikinä ennen ole ollut Suomen historiassa.
Salminen nostaa yhdeksi tärkeäksi seikaksi koronakriisin aikaiset toimet. Korona-aikana yritykset pidettiin toiminnassa, ja niiden toimintaa rahoitettiin.
Positiiviset näkymät ovat yltäneet myös teollisuusalaan, joka yleensä kärsii muutoksista ensimmäisten joukossa.
– Teollisuus on ollut perinteisesti sellainen ala, jossa on paljon on-off-tilannetta, mutta tämä hetki on ollut historiallisen hyvä. Kasvua on ollut viimeiset kaksi vuotta, ja vienti on parinkymmenen prosentin vuosivauhdilla noussut. Se näkyy tietysti myös tarpeessa työvoimaan.
Nuorille riittää töitä
Eniten työttömien työnhakijoiden määrä laski rakennus- ja valmistustyössä sekä erityisasiantuntija-alalla. Muutos näkyi myös palvelu- ja myyntityössä.
Tampereen Tammelassa sijaitsevan K-Market Mestarin kauppias Hanna Mattelmäki kertoo, että etenkin nuoria hakeutuu kaupan alalle paljon töihin.
– Meillä tilanne näyttäytyy tällä hetkellä hyvänä. Tuoreena esimerkkinä sain viime viikolla puhelun Kemistä ja Helsingistä, joista molemmista haluaa nuori tulla meille töihin, Mattelmäki iloitsee.
Miehensä kanssa kauppaa pyörittävä Mattelmäki kertoo osan työntekijöistä tulevan vuokrafirman kautta.
– Se on kanava, jota nuoret tykkäävät käyttää. Se joustaa oman elämäntilanteen mukaan.
Vaihtuvuutta työntekijöissä ei kuitenkaan ole, vaan työsuhteet ovat Mattelmäen mukaan pitkiä. Henkilökuntaan kuuluu esimerkiksi paljon opiskelijoita, jotka koulun ohella saattavat työskennellessä kaupassa useita vuosia.
Nuorten työllisyystilanne ilahduttaa myös Juha Salmista.
– Ei tällaista tilannetta ole ollut vuosikymmeneen. Kyllähän se on ihan mahtavaa, että nuorten työllisyystilanne on yleisesti ottaen parantunut.
Lähde https://yle.fi/uutiset/3-12588749